Quotum en boeteregeling Participatiewet

Geplaatst in Algemeen


 • Lid
  Lieke de Jong op #53945

  Met het goedkeuren van de Participatiewet wordt van het bedrijfsleven verwacht dat deze de komende jaren 100.000 banen genereren voor mensen met een arbeidshandicap. Wordt dat quotum niet behaald dan riskeren werkgevers een boete van € 5.000 per niet ingevulde werkplek. Ik heb hierover twee vragen:

  1. Ik neem aan dat het gaat om 100.000 EXTRA banen. M.a.w.: medewerkers met een arbeidshandicap die je nu in dienst hebt, gelden niet. Heb ik dat juist?

  2. Hoe wordt dit quotum bepaald?

  Alvast dank voor jullie reacties.


  Lid
  Anouschka Vreugdenhil op #53947

  Volgens mij gaat het inderdaad om EXTRA banen. Daarom wordt er nu ook een nulmeting gedaan, met als ijkpunt 1 januari 2013.


  Bijdrager
  PhilomeneD op #53949

  Om vast te kunnen stellen of de ‘garantiebanen’ nieuw zijn of niet wordt nog dit jaar een nulmeting uitgevoerd, waarbij 1 januari 2013 als ijkpunt is gekozen om de groei van het aantal nieuwe banen te kunnen berekenen. Werkgevers kunnen bij het aanbieden van banen aan deze groep ondersteuning krijgen met voorzieningen als loonkostensubsidie, no-risk polissen, jobcoaches en werkplekaanpassingen. In de wet is afgesproken dat mensen die via een ‘inleenconstructie’ zoals een uitzendbureau of detachering aan het werk gaan bij een reguliere werkgever ook meegeteld zullen worden. Dit op aandringen van uitzendbureaus, sociale partners en de Wsw-sector. Ook de Raad van State adviseerde dit. Hoe de uitvoering hiervan precies geregeld gaat worden, is nog niet bekend en zal uitgewerkt worden.

3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.