Participatiewet 2015: kansen voor gemeenten en maatschappelijke partners?

Geplaatst in Algemeen


 • Lid
  Ronald Hartsuijker op #54033

  Beste lezer,
  Wie o wie is er vanuit HRM-perspectief bezig zijn|haar gemeentelijke organisatie voor te bereiden op de inwerkingtreding van de Participatiewet per 2015?

  De afgelopen periode ben ik bij een grote gemeente het thema 'kansen en uitdagingen voor de gemeente en haar maatschappelijke partners in relatie tot de aanstaande Participatiewet' aan het onderzoeken. Dit met als doel om met betrokken spelers te verkennen hoe gemeenten vanaf 2015 om zouden kunnen gaan met de opdrachten die in deze wet worden geformuleerd. De praktische ins- en outs van de Participatiewet blijken nog veel onduidelijkheden te kennen. Pratenderwijs worden beelden en opvattingen gevormd, die vervolgens verdere uitwerking behoeven.

  Onderwerpen die onder andere zijn besproken, zijn:
  * het behalen (en monitoren) van het wettelijk quotum ten aanzien van arbeidsgehandicapten
  * de toepassing van de nieuwe vorm van loonkostensubsidie
  * de inrichting van werkplekken en functies voor arbeidsgehandicapten

  Deze onderwerpen betreffen voornamelijk de interne gemeentelijke organisatie. Mijns inziens minstens zo interessant is beeldvorming over de positiebepaling van de gemeente als regievoerder bij de uitvoering van de nieuwe Participatiewet, dus de externe 'markt'. Maatschappelijke partners – zoals grote zorginstellingen – willen met nieuwe kaders en doelstellingen graag blijven samenwerken met gemeenten om de primaire doelstelling van de wet te realiseren: mensen met een arbeidshandicap zoveel mogelijk aan een baan helpen bij “gewone bedrijven”.

  Versterkt door het uitfaseren van de wetten WSW en Wajong zullen er nieuwe stromen van kandidaten ontstaan, die specifieke begeleiding nodig hebben om (op)nieuw de arbeidsmarkt te betreden. Beschut werk, arbeidsmatige dagbesteding, maar ook scholing en stage-achtige activiteiten voor kandidaten met minder afstand tot de arbeidsmarkt zijn vormen van traditionele re-integratie. Binnen gemeenten heb ik ervaren dat dit soort ontwikkelingen binnen de (regionale) arbeidsmarkt nog lang niet volledig zijn uitgewerkt in beleid en processen. De meeste aandacht en energie gaat veelal uit naar de realisatie van een Regionaal Werkbedrijf, waarmee de werkgeversfocus moet worden versterkt.

  Graag zou ik reacties ontvangen en met elkaar delen van die HRM-professionals die zich vanuit de gemeentelijke organisatie bezighouden met beleidsvorming en praktische implementatie van de aanstaande Participatiewet. Dus zowel voor de 'eigen' gemeentelijke organisatie als ook voor de toekomstige samenwerking met maatschappelijke partners.

  Ronald Hartsuijker | HRM-professional

  http://nl.linkedin.com/pub/ronald-hartsuijker/51/a3a/689/


  Lid
  Astrid op #54035

  Beste Ronald,

  Ik heb je vraag gedeeld in onze groep op LinkedIn. Die vind je hier: https://www.linkedin.com/groups/HRMer-Ronald-Hartsuijker-wil-graag-1425937.S.5897623427304427521?view=&gid=1425937&type=member&item=5897623427304427521#commentID_null

  Hopelijk vind je hier de juiste sparringpartner!

2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.