Onduidelijkheid bij lezers P&Oactueel: Loopt contract door bij vergeten aan te zeggen?

Geplaatst in Algemeen

 • Lid
  Astrid op #57847

  Vorige week plaatsten we een kennistest over de aanzegverplichting op onze website. Hieruit werd duidelijk dat ruim 45% van de respondenten niet weet of een tijdelijk contract automatisch afloopt wanneer de werkgever vergeet aan te zeggen. Weet jij dit wel?

  Lid
  Lizethe Keijzer op #57849

  Het is van groot belang wat je hebt opgenomen in het contract. Als in het contract duidelijk staat opgenomen dat een contract op datum xx van rechtswege eindigt, dan loopt het contract gewoon af. Als dit in het midden is gelaten dan wordt het contract geacht te zijn verlengd tegen de zelfde voorwaarden als het eerste contract.

  Het te laat aanzeggen heeft tot gevolg dat de werkgever een “boete”mag betalen aan de werknemer ter hoogte van maximaal 1 maandsalaris.

  Een contract voor de duur van het project vormt hier weer een uitzondering op. De datum van beeindigen is vaak afhankelijk van een andere omstandigheid. Bijvoorbeeld bij vervanging zwangerschapsverlof en deze duurt door complicaties langer dan verwacht. 

  Lid
  J van den Berge op #57851

  Dag Lisette,

  Volgens mij hoeft “van rechtswege” niet in de arbeidsovereenkomst te staan. Is wel duidelijker, maar niet noodzakelijk. Voor wat betreft de verlenging heb je gelijk als dit stilzwijgend gebeurt. Dus als de werkgever het toelaat/toestaat dat de werknemer de eerste dag na de einddatum van het contract gewoon weer komt werken. Dan wordt de overeenkomst verlengd met dezelfde duur en tegen dezelfde voorwaarden.
  Als de werkgever duidelijk maakt dat de werknemer na de einddatum van het contract niet meer “welkom” is, eindigt de overeenkomst van rechtswege.

  Bijdrager

  Het wel of niet van rechtswege aflopen van een tijdelijk contract en de aanzegverplichting staan los van elkaar.

  Een tijdelijk contract loopt in principe van rechtswege af op de einddatum. Het is natuurlijk wel altijd handig om dit ook in het contract te vermelden. Of werkgever wel of niet (tijdig) heeft aangezegd, heeft hier geen invloed op.

  Als werkgever niet (tijdig) aanzegt, kan werknemer alleen een boete opeisen van max. 1 maand of naar rato dat werkgever te laat heeft aangezegd.

  Zijn contract loopt echter nog steeds op de einddatum af, tenzij werkgever helemaal verzuimt om aan te geven dat het contract niet verlengd wordt en werknemer op de eerste werkdag na afloop van zijn tijdelijke contract weer op het werk verschijnt en werkzaamheden verricht. Dan wordt het gezien als een voortzetting van het contract onder dezelfde voorwaarden met een maximale duur van 1 jaar.

  Bijdrager
  Femke09 op #57855

  Wat ik me in al deze discussies eigenlijk afvraag: hoeveel medewerkers van wie het contract verlengd wordt, gaan zo'n boete opeisen? Want dan jaag je je baas toch direct tegen je in het harnas? Leuk, maandsalaris opeisen na je eerste verlenging. Ik denk dat je dan meteen de brief in huis hebt met het bericht dat je een volgende verlenging op je buik kunt schrijven…

  En waar ik ook nog aan dacht (en waar we in het verleden al veel last mee hebben gehad): als je een maand van tevoren opzegt, wat doet dat voor de motivatie? Het werktempo daalt sowieso drastisch, je zult extra op bedrijfseigendommen moeten letten (schroefje, pennetje, ach ik ga toch weg), collega's demotiveren met je gedrag etc.

  Wij hebben altijd al zo'n maand van tevoren vermeld als een contract niet verlengd werd (want: wel zo netjes, zo iemand zal toch een andere baan moeten zoeken), maar in een enkel geval weet je dat dit zo'n invloed heeft op de rest van de contractduur, dat we het wel laten doorschemeren (mensen proberen toch nog te laten zien wat ze kunnen), maar niet per brief melden (pas 1,5 week van tevoren of zo). Mede ingegeven door collega's die helaas pas last minute weten wat ze echt van iemand vinden (…) maar dat terzijde (opvoedtaak voor mij).

  Lid
  Hans de Ru op #57857

  Ik heb met plezier jullie discussie gevolgd. In de tijdelijke arbeidscontracten die ik dit jaar heb gemaakt wordt reeds de aanzegging voor beëindiging ervan  opgenomen. Bovendien staat de toevoeging “fatale datum” bij de einddatum.

  Ik adviseer bovendien aan partijen om twee maanden voor de einddatum met elkaar in overleg te gaan om ce wenselijkheid van een continuering van het denstverband te bespreken. Dit wordt vastgelegd in het arbeidscontract. Dit voorkomt wederzijds een hoop ellende en ik weet dat werkgevers niet op onnodige boeten zitten te wachten. 

   

  Lid
  Astrid Roodbol op #57859

  Is niet zo dat:

  – als er een einddatum staat vermeld, of een begindatum met de mededeling 'voor de duur van een jaar' en er niet schriftelijk is aangezegd, de aovk wel van rechtswege eindigt en dat de mw beroep kan doen op de boete die de wg verschuldigd is voor het nalaten van de schriftelijke aanzegging;

  – als de wg wel schriftelijk heeft aangezegd met een verlenging, maar verzuimd heeft te vermelden tegen welke arbeidsvoorwaarden, de aovk voortgezet wordt tegen dezelfde arbeidsvoorwaarden als de vorige aovk?

  Lid
  Hanneke Beens – Westerink op #57861

  @cfs dt Wat betreft je eerste alinea ben ik het praktisch gezien met je eens. Er zijn weinig werkgevers die dit waarderen. Vooropgesteld: het recht heeft de werknemer. Maar of het slim is te gaan voor deze eenmalige “bonus” ten koste  (van de duur) van de arbeidsrelatie is maar de vraag.

  Lid
  Hans de Ru op #57863

  Natuurlijk Hanneke heb je gelijk in een situatie dat het contract wordt verlengd en de werknemer daadwerkelijk blijft. Maar als de werknemer het zekere voor het onzekere heeft genomen om een andere baan te aanvaarden….. dan is kans groot dat hij de bonus opeist. Conclusie “tijdig zijn met praten”.

  Bijdrager
  DK op #57865

  Wel of niet vermelden in het contract en wat is wijsheid?
  Graag jullie advies/mening over onderstaande… mijn dank!

  De dienstbetrekking vangt aan op DATUM en is aangegaan voor de periode van AANTAL maanden, zodat deze van rechtswege met de wettelijke aanzegtermijn van minimaal 1 maand eindigt op DATUM.

10 berichten aan het bekijken - 1 tot 10 (van in totaal 18)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.