medewerker met psychische klachten wel op het werk maar niet productief

Geplaatst in Algemeen

 • Avatar
  Bijdrager
  shanti op #53559

  Hoe te handelen met een medewerker die zich niet ziek meldt, maar wel taken van zich af laat schuiven. hoe stel je als werkgever op? werknemer kampt met psychische klachten. Op dit moment geven we de werknemer een pauze, maar stellen ook sancties ter disscussie.

  Avatar
  Lid
  Mirjam Harthoorn-Sleijster op #53561

  Zou je liever willen dat de medewerker zich ziek meld? Het lijkt me belangrijk om de pscyhische klachten serieus te nemen en met de medewerker te bespreken wat deze doet om de klachten aan te pakken (psychische hulp zoeken bijvoorbeeld). Maar ook bespreken wat deze klachten betekenen voor de inzetbaarheid. Wat kan de medewerker wel en wat niet op dit moment? Welke aanpassingen zijn echt helpend en realiseerbaar? De belastbaarheid van de medewerker lijkt momenteel wat lager. Hier naar luisteren en samen zoeken naar oplossingen lijkt me de beste weg om langdurig verzuim te voorkomen. Met een sanctie zet je de verkeerde toon, is mijn mening. Met straf zorg je er niet voor dat de medewerker ineens meer aankan. Het zijn lastige situaties, voor werkgever en werknemer. Succes en veel wijsheid gewenst dus!

  Avatar
  Bijdrager
  shanti op #53563

  Beste Mirjam,

  Dank voor jouw reactie. Wij nemen de psychische klachten serieus, en inderdaad straffen is niet de juiste methode.

  Avatar
  Lid
  Astrid op #53565

  Beste Shanti,

  Zo te zien is het inmiddels een half jaar geleden dat je je vraag postte. Mag ik vragen wat de situatie inmiddels is en hoe jullie het hebben aangepakt? Daar ben ik wel benieuwd naar, en misschien is het ook een voorbeeld voor collega's in een vergelijkbare situatie. 

  Avatar
  Lid
  Hans de Ru op #53567

  Beste Shanti,

  Naar mijn mening kan deze werknemer het beste worden ziekgemeld. In de luwte van kan zo worden gewerkt aan de reintegratie van de persoon op de werkvloer. Een arbeidsconflict zou ik zeker niet riskeren.

   

  Avatar
  Lid
  Folko Jan Wijnholds op #53569

  In lijn met wat Mirjam zegt heb ik behoefte om het begrip psychisch te vertalen naar functionele mogelijkheden. Kan ze zich bijvoorbeeld minder goed concentreren en is het concentreren belangrijk voor haar taakuitvoering? De werknemer is 'eigenaar” van de problematiek, als ze van mening is dat ze wegens medische redenen haar taken niet te kunnen uitvoeren, moet ze dit aangeven en zal een bedrijfsarts de klachten objectiveren. Als leidinggevende moet je het doen met wat voor handen is. Een medewerker die zich beschikbaar stelt voor werk, mag hier op beoordeeld worden. 

  Avatar
  Bijdrager
  Martin Wempe op #53571

  Wanneer een medewerker door lichamelijke of psychische beperkingen niet in staat is de eigen bedongen arbeid volledig uit te voeren is er wettelijke gezien sprake van ziekte conform de ziektewet. In dit geval lijkt het er op dat de medewerker de beperkingen niet erkend maar de werkgever wel. In een dergelijk geval is het raadzaam om de beperkingen die de werkgever meent te zien te laten beoordelen door de bedrijfsarts. Hierbij is het wel van belang dat de bedrijfsarts vooraf goed geinformeerd wordt en de vraagstelling helder is. Wanneer de bedrijfsarts tot de conclusie komt dat er sprake is van medisch objectiveerbare beperkingen zal de medewerker zich gemeld moeten worden. Wanneer dit niet het geval is volgt een functioneringstraject.

  medewerkers zijn niet verplicht om mee te werken aan een psychologisch onderzoek. Wel kan er dan gekeken worden of de medewerker volledig meewerkt aan zijn re-integratie.

  Wanneer deze stappen niet gevolgd worden loop je het risico dat de medewerker achteraf claimt ziek te zijn geweest en derhalve niet ontslagen kan worden wanneer een functionerinstraject mislukt.

  Avatar
  Lid
  Lars Scheurer op #53573

  Beste Shantie,

  Net geregistreerd op dit netwerk, las ik je vraag. Ik zie dat deze al 6 maanden terug is. Wat ik je wil meegeven is de GIDA methode. Wij hebben daar heel goede ervaringen mee en hebben goede resultaten gezien. Het is zowel preventief als curatief. Kijk maar of je er iets mee kunt. 

  http://www.learnworks.nl/wordpress/wp-content/uploads/2012/05/GIDA_Folder.pdf

  Voor meer informatie kan je altijd even contact zoeken met info@richting.nl

8 berichten aan het bekijken - 1 tot 8 (van in totaal 8)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.