Kan een medewerker met behoud van salaris terug gezet worden in schaal?

Geplaatst in Algemeen

 • Avatar
  Lid
  GK Knobbe op #53831

  Binnen een zorginstelling vindt een aantal veranderingen plaats in functies. Er worden meer huisouders ingezet i.p.v. begeleiders. Deze functie is lager ingeschaald. Nu zijn er medewerkers die nu begeleider zijn en straks de functie van huisouder krijgen. De één kiest er vrijwilig voor en de ander wordt het opgelegd omdat deze niet de juiste opleiding heeft om als begeleider te werken. Kunnen deze medewerkers terug gezet worden in schaal met behoud van het huidige salaris? De CAO Welzijn en Maatschappelijke dienstverlening spreekt alleen over een overgang naar een hogere functie en een functie van gelijkwaardig niveau.

  Avatar
  Bijdrager
  SpiritAcht op #53833

  Ik neem aan dat dit een onderdeel is van een reorganisatie. Dan kun je in een sociaal plan alle opties benoemen wn. Een regel ervan maken hoe er mee om te gaan. Als iemand in een lagere functie wordt geplaatst dan heb je her over demotie en daar komt emotie bij kijken. Bij een goede onderbouwing en meerdere gesprekken (vastlegging in beoordelingen dat men niet op niveau functioneerde) gaat men veelal hiermee akkoord, vooral omdat er geen teruggang in salaris is. Gaat betrokkene niet akkoord dan kan je teruggrijpen op het sociaal plan. Heb je dat niet dam kan betrokkene in verweer gaan en kan hij winnen als er niets is vastgelegd in her verleden. Hoop dat je hiermee iets kunt.

  Avatar
  Bijdrager
  PhilomeneD op #53835

  Ik weet niet in welke hoedanigheid die veranderingen plaatsvinden, maar het heeft veel weg van een reorganisatie of een uitvloeisel van de bezuinigingsoperatie van het kabinet.
  Dat zal de reden zijn dat begeleiders in de toekomst als huisouders werkzaam zullen zijn. Deze functiewijziging brengt een lagere waardering wat betreft de schaalindeling met zich. De ene medewerker accepteert deze 'achteruitgang' vrijwillig en de andere niet, maar krijgt het opgelegd daar de juiste opleiding voor het kunnen zijn van begeleider ontbreekt. De vraag is of deze medewerkers in functie kunnen worden teruggezet met behoudt van salaris. Daar is geen twijfel over, dat kan altijd.

  Een andere vraag is of het terugzetten in functie ook negatieve gevolgen kan hebben voor de betrokken medewerkers? Dat kan inderdaad. Dat kan in een cao zijn geregeld, maar dat hoeft niet per sé.
  Het al dan niet vrijwillig aanvaarden van een andere functie die lager is ingeschaald, kan een aanpassing van het salaris tot gevolg hebben. Alleen kan een dergelijke teruggang in salaris niet abrupt; er moet een overgangsfase, een gewenningsfase, in acht te worden genomen, die minstens drie maanden behoort te zijn. In cao-verband kunnen hierover eventueel afspraken worden gemaakt.

  Ik hoop dat je iets hebt aan dit antwoord.

3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.