Hoe ziet de verplichting van loondoorbetaling van oproepkrachten er op dit moment uit als deze niet meer worden ingezet?

Geplaatst in Algemeen


 • Lid
  GK Knobbe op #53819

  Bij ons bedrijf werken een aantal oproepkrachten al langer dan een jaar. De directie heeft besloten geen oproepkrachten meer in te zetten vanaf juni 2014. De contracten van deze medewerkers eindigen in augustus en september 2014. Nou zijn wij verplicht om loon door te betalen over de gemiddelde inzet van de laatste 3 maanden (maart, april, mei). Echter op het moment dat ze niet meer ingezet worden vanaf juni, wordt dit gemiddelde dan ook lager, (april/mei/juni en mei/juni/juli en juni/juli/aug) omdat je afbouwd of moet dit gemiddelde van maart, april, mei t/m einde contract betaald worden?

  Indien het laatste van toepassing is, kan er dan niet beter alsnog gebruik worden gemaakt van de inzet van oproepkrachten, aangezien hun contract nog steeds loopt?


  Bijdrager
  Natasha Leuverink op #53821

  Ik heb pas een artikel gelezen waarin een rechtszaak gespeeld heeft met een vergelijkbare casus. De oproepkracht stapte naar de rechter omdat hij op grond van het rechtsvermoeden arbeidsomvang, vond dat hij recht had om een gemiddeld aantal uren per week opgeroepen te worden, wat overeen kwam met het gemiddeld aantal uren dat de afgelopen 3 maanden gewerkt was. Er kon inderdaad een beroep gedaan worden op het rechtsvermoeden en die uren moesten doorbetaald worden tot het einde van het contract, aldus de rechter.

  De werkgever moet ook voor een oproepkracht een ontslagvergunning aanvragen als hij niet meer met een oproepkracht wil werken, die tot die tijd wel regelmatig/structureel opgeroepen is.

  In de praktijk zie je vaak dat er geen loon doorbetaald wordt als men niet opgeroepen wordt. Hoe is die verplichting in jullie geval opgelegd, per CAO? Mocht de oproepkracht op zijn rechten gaat staan, dan trekt de werkgever aan het kortste einde. Je kunt wel gaan afbouwen in uren in de laatste maanden van het contract, zeker als de werkgever aan kan tonen dat er minder werk is.


  Bijdrager
  PhilomeneD op #53823

  Volgens mij is dit de uitspraak waar Natasha op doelt: http://www.xperthr.nl/doc/369980/loon/geen-arbeid–geen-loon?param1=369980&param2=loon&param3=geen-arbeid–geen-loon&t_anon=none

  Zie ook het voorbeeld dat onder het kopje 'In de praktijk' staat. 

3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.