Hoe spot je toptalent? 3 lessen!

Geplaatst in Algemeen


 • Lid
  Maurice Hennevelt op #53365

  Lelijke eendjes kunnen mooie zwanen blijken. Want wist u bijvoorbeeld dat de Braziliaanse voetballer Ronaldo als vijftienjarige niet tot voetballen kwam omdat de voetbalclubs waar hij voor wilde spelen zijn reiskosten (1 dollar per dag) niet wilden betalen? En dat superondernemer Richard Branson vanwege zijn dyslexie op school als een laagvlieger bestempeld werd?

  Talent herkennen is ook niet altijd makkelijk. Onderzoeker Rasmus Ankersen reisde daarom 6 maanden lang de hele wereld rond om het geheim van talent te ontdekken. Op basis van zijn onderzoek en bevindingen kwam hij tot drie kernpunten die de vaardigheid om talent te herkennen drastisch verbeteren.

  Les 1. Begrijp dat een groot talent niet noodzakelijkerwijs het juiste talent is.
  Het moet kristalhelder zijn welke competenties er nodig zijn om een functie succesvol te vervullen. Bij American Football wordt getest of quarterbacks goede cognitieve vaardigheden hebben. Dit blijkt echter een slechte voorspeller van toekomstige prestaties. Door op basis van onjuiste aannames en tests talent te beoordelen worden talenten met veel potentie over het hoofd gezien.

  Les 2. Wat je ziet is lang niet altijd wat je krijgt.
  Ankersen geeft hier het voorbeeld van twee vijftienjarige sprinters. De ene loopt de 100 meter in 10.6 seconden. De andere in 10.2. Welke sprinter kies je? Zo op het eerste gezicht lijkt de keuze duidelijk. Maar als je weet dat de sprinter die 10.2 seconden loopt over de 100 meter lichamelijk reeds volgroeid is en dat hij goede trainingsfaciliteiten heeft en topcoaches die hem begeleiden, terwijl de andere sprinter zonder faciliteiten en coaches traint en nog niet volgroeid is, wordt de keuze anders. Het zijn dus niet de huidige prestaties die maatgevend zijn, maar het verhaal achter die prestaties. Potentie kan niet alleen op basis van cijfers bepaald worden. Factoren als marktomstandigheden, geluk, goede of slechte managers, etc. kunnen van (grote) invloed zijn op de prestaties van talenten, zonder dat de potentie duidelijk wordt. Kijk dus naar het verhaal achter de cijfers.

  Les 3. Overschat nooit diploma's en onderschat nooit karakter.
  Een omgeving waar prestaties moeten worden neergezet moet niet comfortabel zijn, maar geschikt voor hard werken. Talent kan lang niet altijd afgelezen worden van diploma's, certificaten of psychologische tests. Tijdens een selectiegesprek moet het gaan om de drijfveren van iemand. Wil iemand beter worden? Succes is niet afhankelijk van eersteklas faciliteiten of chique diploma's. Het gaat om de mindset van talenten. Als een bepaald niveau van kennis en vaardigheden aanwezig is, gaat het om de leergierigheid van mensen. Om de vraag wat mensen ervoor over hebben om te leren, om beter te worden.

1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.