Het cao-systeem moet moderniseren!

Geplaatst in Algemeen

 • Avatar
  Lid
  Astrid op #54003

  Piet Fortuin van CNV Vakmensen gaf aan dat de klassieke cao gemoderniseerd moet worden. In het blad Werkgeven van AWVN geeft hij aan dat de cao een instrument dreigt te worden van een steeds kleiner wordende groep werkenden met een vast contract, terwijl er steeds meer werknemers komen die op freelance basis of met een tijdelijk contract aan het werk zijn.

  Ben jij wel eens in een situatie verzeild geraakt waar de huidige cao niet goed op aansloot? Of denk je juist dat het huidige systeem prima werkt?

  Avatar
  Bijdrager
  Francisca Peters op #54005

  De CAO (ETD) waar wij mee moeten werken had een looptijd van 01-01-2009 tot 01-01-2012, en kwam pas uit op 27-01-2011! Deze is dus al 2,5 jaar verlopen en sterk verouderd en er is weinig zicht op een vernieuwde CAO.
  We lopen momenteel vast met de functiejaren en functieomschrijvingen en zijn bezig om hier een eigen salarisschaling op los te laten.

   

  Avatar
  Lid
  Astrid op #54007

  Hallo Francisca.

  Ik begrijp uit je bericht dat het bij jullie zo lang duurde om een nieuwe cao te ontwikkelen, dat deze al verlopen was op het moment dat hij in ging! In welke branche is dit precies voorgevallen? Zijn er anderen die hier ook tegenaan liepen in de praktijk?

  Avatar
  Bijdrager
  Francisca Peters op #54009

  Hallo Astrid, sorry voor mijn verlate reactie.
  We vallen onder de elektrotechnische detailhandel (etd). Vooralsnog is er sinds de 'onderhandelingen' in 2013 niets meer gebeurd, helaas.

  Avatar
  Lid
  Astrid op #54011

  Beste Francisca,
  Bedankt voor je reactie. Zijn er meer mensen die tegen dergelijke trage onderhandelingen aan lopen? 

  Avatar
  Lid
  Koen van Schendel op #54013

  hoi Astrid,

  Het CAO systeem is mooi voor de primaire arbeidsvoorwaarden, maar met de overige instrumenten moeten veel flexibeler per organisatie kunnen inzetten. Gericht op datgene dat de organisatie wil bereiken. En aangezien niet iedere organisatie daar gelijk in is en ook niet dezelfde cultuur, levensfase etc heeft moeten we het alles willen vastleggen loslaten. Ook in het belang van de werknemer, zzp er en andere stakeholders in de omgeving van de organisatie.

  Avatar
  Lid
  Astrid op #54015

  Beste Koen,

  Duidelijk verhaal, lijkt mij ook een prima systeem. Maar is het in die zin niet zo dat de CAO op zich een verouderd systeem is? Zou het niet beter zijn om basisafspraken te maken zoals die nu al in de wet zijn vastgelegd over bijvoorbeeld minimumloon en vakantiedagen, en directeuren verder zelf afspraken te laten maken met medewerkers? 

7 berichten aan het bekijken - 1 tot 7 (van in totaal 7)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.