Heeft payrolling nog toekomst?

Geplaatst in Algemeen


 • Lid
  Lorenz Bloem op #53711

  Ondernemers zien payrolling geregeld als de ideale oplossing om administratieve rompslomp en het starre ontslagbeschermingsbeleid van werknemers te voorkomen. De inlener zou alleen de lusten hebben en de payrollonderneming de lasten. De werknemer is namelijk formeel in dienst bij de payrollonderneming en de inlener kan op elk moment de inlening van de werknemer beëindigen zodat de werknemer ‘terugvloeit’ aan de payrollonderneming. Voor de payrollonderneming eindigt daarmee een project en de werknemer kan eenvoudig (via UWV) worden ontslagen.

  Maar zo eenvoudig is het niet. Rechters hebben de afgelopen maanden behoorlijke gaten in ‘de ideale oplossing’ geschoten. De belangrijkste les die we uit deze jurisprudentie trekken: zorg er niet alleen voor dat uitlener en inlener de onderlinge afspraken goed op papier zetten, maar in de praktijk dient de uitlener ook daadwerkelijk als werkgever te (blijven) functioneren, door bijvoorbeeld functioneringsgesprekken en beoordelingsgesprekken te voeren.

  Voor de werknemer moet het duidelijk zijn én blijven dat de payrollonderneming zijn werkgever is c.q. de gezagsverhouding bij die werkgever ligt. Daarnaast zal voorkomen moeten worden dat de constructie gezien kan worden als een uitzendovereenkomst. De wijze van werving van de werknemer kan daarbij een rol spelen en mag bij payrolling niet bij de uitlener liggen. Zorgt de uitlener voor de werving en selectie, dan zal al snel sprake zijn van uitzending in de zin van het Burgerlijk Wetboek.

  Gezien bovenstaande de volgende vraag: heeft payrolling nog toekomst?

1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.