Ben jij voorbereid op de Participatiewet?

Geplaatst in Algemeen


 • Lid
  Astrid op #53731

  Op 1 januari 2015 gaat de Participatiewet in. Deze wet is bedoeld om banen te creëren voor mensen met een arbeidsbeperking. Het aannemen van werknemers met een arbeidsbeperking heeft volgens het SCP echter nog geen prioriteit bij veel werkgevers.

  Ben jij op de hoogte van de Participatiewet of tast je nog in het duister, en hoe gaat jouw bedrijf hiermee om?


  Lid
  Marleen Verstraete op #53733

  Het zal in de praktijk niet meevallen om hieraan te voldoen. Er moet flink worden bezuinigd en dat betekent dat er eerder arbeidsplaatsen verdwijnen dan dat er bijkomen. De medewerker zal ook aan de eisen moeten voldoen die bij de vrijkomende functie hoort. Wij zijn er zeker mee bezig en werken al jaren met mensen met een arbeidsbeperking. Maar het quotum vind ik onrealistisch. De boetes die bij het niet halen van dit quotum moeten worden betaald vind ik echt niet kunnen. Waar zijn ze mee bezig? Werkgevers kunnen geen ijzer met handen breken!


  Lid
  Astrid op #53735

  Daar heb je zeker een punt, Marleen! Maar denk je niet dat de vrijkomende functies juist worden gecreëerd op basis van de 'kenmerken' van mensen met een arbeidsbeperking?


  Lid
  V Cohen op #53737

  De overheid heeft nog veel uit te werken. Oa op wie het quotum van toepassing is, m.a.w welke personen tellen mee voor het quotum. Wat bijboorbeeld te denken van de groep die <35% wordt afgekeurd. Geen uitkering vh UWV en meestal ook na einde wachttijd nog in dienst bij de werkgever. 

  Zou toch fijn zijn als we deze medewerkers wel zouden mogen meetellen? Ben benieuwd naar jullie feedback.


  Lid
  John Kathagen op #53739

  Jobcoaching is van groot belang om mensen met een arbeidsbeperking toe te leiden naar werk in een bedrijf. Hiervan kan de werkgever een groot voordeel hebben. Maar hoe en waar kunnen jobcoaches, die mensen met een arbeidsbeperking ondersteunen en toeleiden naar werk, aanspraak maken op ESF gelden?


  Lid
  T Fabri op #53741

  Ik heb uitsluitend WO- en HBO-mensen in dienst met zeer specifieke opleidingen. Een lager opleidingsniveau gaat echt niet. Verder is in onze tak van sport de werkdruk behoorlijk hoog en de marges klein. Dus ik zou niet weten hoe ik mensen met een beperking zou kunnen inpassen. Ik zou dan bijvoorbeeld een afgestudeerde vertaler zoeken met een beperking die wel onder hoge druk moet kunnen werken. Voor mensne met een andere opleiding heb ik werkelijk geen werk. En vertalen is echt een vak. Ik heb geen idee hoe ik aan deze wet kan voldoen. 


  Bijdrager
  Martin Wempe op #53743

  Ik zie niet in waarom mensen met een arbeidsbeperking niet over een WO of HBO zouden kunnen beschikken. Daarnaast kunnen de mensen met een arbeidsbeperking misschien juist wel veel beter tegen werkdruk. Zij zijn inmmers algewend om tegen de verwachtingen in te moeten presteren ook als het lichaam tegen werkt.

  Natuurlijk zal het niet eenvoudig zijn om mensen te vinden die bijv. een lichamelijke beperking hebben, WO of HBO geschoold zijn en dan ook nog in de goede richtingen en tevens op ziek zijn naar een nieuwe baan. Het is ook lastig om in te schatten hoeveel arbeidsgehandicapten er zijn per beroepsgroep, opleidingsniveau etc.

  Maar het motto is waar een wil is, is een weg en er zijn altijd meer oplossingen dan problemen. Uiteraard vraagt het wel flexibiliteit om e.e.a. mogelijk te maken.


  Lid
  V Cohen op #53745

  Vooropgesteld: bedrijven met < 25 medewerkers hoeven vooralsnog deze doelgroep niet aan te nemen. 

  Daarnaast is het zo dat er nog zeer veel gezegd zal gaan worden over hoe de theorie van deze wet vertaald moet worden naar de praktijk.

  Immers: voor de doelgroep die tot voor kort bij de Sociale werkvoorziening hoorde, zijn vaak 1-op-1 begeleiders nodig die het mogelijk maken voor deze mensen om te werken. Dat zou dus betekenen dat je zelfs 2 mensen in dienst neemt ipv één. Namelijk de medewerker met de arbeidsbeperking en de begeleider. Krijgt de werkgever subsidie voor no 2? Wordt werkgever geacht de begeleider dan maar zelf te bekostigen? (veelal HBO-geschoold)

  In andere landen om ons heen (Engeland) is de definitie vd doelgroep veel ruimer dan hier. Slechtzienden/horenden, mensen met diabetes of epileptie, mensen met een motorische beperking etc tellen allemaal mee. Ook is het de vraag of Europa akkoord gaat met de positieve discriminatie van arbeidsgehandicapten. Kortom: hier gaat nog heel veel over gezegd worden door alle partijen. Ik wens iedereen veel wijsheid.

   

8 berichten aan het bekijken - 1 tot 8 (van in totaal 8)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.