arbeidsovereenkomst met uitgestelde prestatieplicht is wel/niet gunstig in BeZAVA

Geplaatst in Algemeen

 • Avatar
  Bijdrager
  Caro op #53443

  Is het een terechte aanname dat een werkgever geen premie risico (ZW en WGA) als hij met MUP arbeidsovereenkomsten werkt? Uitgaande van de stelling dat iemand die ziek is, niet wordt opgeroepen en ook niet ziek wordt gemeld. Daarbij zijn de arbeidsovereenkomsten voor onbepaalde tijd, let wel MUP.

  Avatar
  Bijdrager
  Laurens Haase op #53445

  Nee, deze gedachte is niet helemaal juist. Bij een arbeidsovereenkomst met uitgestelde prestatieplicht kan alleen gedurende de eerste 26 weken in de arbeidsovereenkomst worden overeengekomen dat er geen recht op loon bestaat als iemand om welke reden dan ook niet werkt c.q. niet wordt opgeroepen. Als iemand reeds is opgeroepen en zich ziek meldt, geldt loondoorbetaling bij ziekte voor de duur van de oproep. De werknemer heeft geen recht op een ziektewetuitkering. Derhalve heeft het tot zover geen gevolgen voor de premie ZW-flex en WGA-flex.

  Als de arbeidsovereenkomst eindigt, moet voor de werknemer een ziekmelding worden ingediend bij het UWV. Afhankelijk van de situatie kan de werknemer dan wel een Ziektewetuitkering krijgen. Dit is in ieder geval aan de orde als de arbeidsovereenkomst MUP zes maanden heeft geduurd. Deze Ziektewetuitkering heeft uiteindelijk gevolgen voor de hoogte van de premie ZW-flex en in geval de ziekte twee jaar gaat duren en op dat moment een WGA-uitkering wordt toegekend, heeft dit ook gevolgen voor de hoogte van de premie WGA-flex.

  Avatar
  Bijdrager
  Caro op #53447

  Beste Laurens,

  Ik heb in bovenstaande een vraag gekregen van iemand die al zes jaar op deze basis bij een bedrijf werkt. Zijn contract is feitelijk voor onbepaalde tijd.

  Hij is ziek geworden terwijl hij geen oproep had. Nu wordt hij niet opgeroepen totdat hij hersteld is. Hij heeft nu een ww uitkering aangevraagd en gekregen. Het UWV toetst dus niet of hij ziek is en hij geeft het zelf ook niet aan. Heeft alleen gezegd dat er geen werk meer is.

  Door bovenstaande situatie kreeg ik het vermoeden dat de werkgever zo onder de premieverhoging uit zou komen. Zij melden namelijk op deze wijze iemand niet ziek uit dienst.

   

  Avatar
  Bijdrager
  Laurens Haase op #53449

  Beste Caroline,

  Deze werknemer gaat niet ziek uit dienst. Als hij al zes jaar op deze basis bij een bedrijf werkt, is hij voor onbepaalde tijd in dienst. Alleen voor de eerste 26 weken kan in de arbeidsovereenkomst worden overeengekomen dat er geen recht op loon bestaat als iemand om welke reden dan ook niet heeft gewerkt. Na deze 26 weken krijgen we te maken met het rechtsvermoeden van de omvang van de arbeidsovereenkomst als bedoeld in artikel 7:610b BW. Iemand wordt dan geacht een dienstverband te hebben voor het gemiddeld aantal uren dat men in de achterliggende 13 weken heeft gewerkt. Als deze periode van 13 weken niet representatief is (bijv. vanwege een seizoenspiek) kan een periode van 52 weken als referteperiode worden genomen.

  Het verbaast mij dat UWV aan deze werknemer een WW-uitkering heeft toegekend. In dit soort gevallen verwijst het UWV de werknemer terug naar zijn werkgever.

  Kijk voor de zekerheid even of bij deze werkgever een CAO van toepassing is. CAO-bepalingen kunnen afwijkingen bevatten die soms in het voordeel van de werknemer zijn en soms in het voordeel van de werkgever.

4 berichten aan het bekijken - 1 tot 4 (van in totaal 4)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.