Als de overheid dan ook voorziet in wat aanpassingen in de wet- en regelgeving komt het helemaal goed!

Geplaatst in Algemeen

 • Avatar
  Lid
  Rick Wijsman op #53715

  Nationaal programma voor de gezondheid? Beperk de collectieve zorgverzekeringen!

  Het ministerie van VWS is begonnen met het Nationaal Programma Preventie 2014-2016. Doel: Nederland gezonder maken. Het programma kan hiervoor een eenvoudige eerste stap zetten: leg een enorme beperking op collectieve zorgverzekeringen. De huidige pseudo collectiviteiten
  (niet door een werkgever, patiëntenvereniging gesloten spekken de kas van zorgverzekeraars, maar helpt consument en het bedrijfsleven geen stap verder. Laat staan dat het ons land gezonder maakt.

  Het was toenmalig minister Hans Hoogervorst die kwam met het plan voor collectieve zorgverzekeringen. Daar zat een nobele gedachte achter: door een groep met een homogene zorgvraag aan elkaar te verbinden ontstaat inkoopvoordeel, worden belangen gebundeld en wordt er gestuurd op betere zorg. Verzekerden blij, zorgsector blij.

  De praktijk bleek weerbarstig. Inmiddels is er zo’n wildgroei aan collectieven ontstaan die niets met een homogene zorgvraag te maken heeft. De collectieven die daar het meest verantwoordelijk voor zijn, zijn afkomstig van de cowboys van de zorgmarkt: de vergelijkingssites. Zij werden en masse rijk over de rug van consumenten als gevolg van perverse vergoedingen door zorgverzekeraars. Independer, waar Achmea 77% aandeelhouder van is, biedt onder het mom van objectieve zorgvergelijker een top 3 aan van de beste producten qua prijs-kwaliteit-verhouding. Vorig jaar november werd door De Volkskrant al onthuld dat de vergelijkingssites tegenstrijdige adviezen geven. In de top-3 van Independer komen dan ook opvallend vaak Achmea-polissen voor. Daarbij neemt Independer niet eens het verschil tussen een restitutie- en naturapolis mee in de kwaliteitsbeoordeling – een essentieel punt als het gaat om kwaliteit. Independer geeft aan dat het door ‘inkoopvoordelen’ een goedkopere premie kan bieden. Independer is dus een bizarre combinatie van een tussenpersoon en een zorgcollectief. Een vergelijkingssite die voornamelijk zijn eigen producten in de etalage zet en daarmee de consument misleidt. Enige jaren gelden noemde wij dit ‘Woekerpolissen’.

  Vanuit de optiek van een vrije verzekeringsmarkt is dat een logische keuze. Immers – meer inkoop levert meer voordeel op. En daarmee een lagere premie voor de verzekeraar. Maar vanuit de marktwerking in de zorg, waarvan het doel is om met marktwerking de zorg betaalbaar te houden? Daarvoor is een initiatief als Independer niet goed.
  Het systeem zet aan tot collectieven die zijn gebaseerd op prijs. En niet op
  basis van een homogeen ziektebeeld.

  Ik herken wel veel mogelijkheden in collectieven aanbieden via de werkgever. De werkgever krijgt steeds meer invloed en zeggenschap over het welzijn van zijn werknemers. Zeker nu verzuim hoog op de agenda van Lodewijk Asscher staat kunnen werkgevers veel bereiken als ze de handen ineen slaan. Denk aan scherpere zorginkoop, collectieve bekostiging van preventieprogramma’s op de werkvloer, op maat gemaakte pakketten en programma’s voor verschillende beroepsgroepen, et cetera.

  Daar moeten ze wel de ruimte voor krijgen. Geen blokkade ondervinden van prijsvechtende vergelijkingssites, die kwalitatieve initiatieven geen kans geven. Via het Nationaal Programma Preventie kan het ministerie weer terug naar de tekentafel. Veel tijd hoeft het ze niet te kosten. De originele plannen voor de invoer van collectieve zorgverzekeringen leggen namelijk al restricties op: alleen patiëntenverenigingen en werkgevers kunnen een collectief starten. Ook een Memorie van Toelichting op de Zorgverzekeringswet, destijds opgesteld door voormalig minister Donner beoogde zorgcollectiviteiten uitsluitend toe te staan als verzuim en arbeidsongeschiktheid hiermee zouden worden teruggedrongen. Ook in het coalitieakkoord van het kabinet Rutte 1 was het verbod op pseudo co

1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.