Afscheid nemen doet soms pijn

Geplaatst in Algemeen

 • Avatar
  Bijdrager
  JW deRouw op #54193

  Werkgever heeft de volgende casus: 45 jarige werknemer werkt al meer dan 10 jaar bij bedrijf. Gestart in een MBO functie heeft hij een overstap gemaakt naar een HBO functie enkele jaren geleden. Toenmalige leidinggevende is weg en inmiddels is gebleken dat Wn feitelijk al die jaren niet/nauwelijks aan het HBO niveau heeft voldaan. Gevolg(??) is dat Wn zich vaak/veelvuldig ziek meldt en spoor 1 en spoor 2 al meerdere malen is opgestart. Meerdere malen omdat een eerder langdurig verzuim op Lourdes-achtige wijze vlak voor EWT werd beëindigd ivm miraculeus herstel van Wn. In het daarop volgende jaar begon 'de ellende' opnieuw, met een nieuw REA traject.

  Nieuw hoofd P&O wil stappen maken en Wn eruit hebben. VSO en ontslagvergoeding is te kostbaar (Wn wil de hoofdprijs). Verbetertrajecten hebben geen zin (meer) en dossieropbouw duurt lang.

  Aan ons is gevraagd of wij Wn willen overnemen. WG is dan van het probleem verlost en Wn zou nieuw perspectief hebben. We moeten nog met hem in gesprek.

  Van Wn is bekend dat hij niet veranderingsgericht is; hij houdt vooral vast aan het oude en is niet van plan opgebouwd recht los te laten. Hoe ver zijn hakken in het zand staan weet ik nog niet, maar hij lijkt vooral te kijken naar wat niet kan, dan naar wat wél kan.

  Wat is wijsheid? Wn overtuigen van de voordelen van weggaan en een nieuwe start maken of Wg bewegen de werkomgeving voor Wn zodanig in te richten c.q. Wn dusdanig te faciliteren dat hij wel op niveau kan functioneren of toch maar flink in de buidel tasten of…???

  Avatar
  Lid
  Bart Zuman op #54195

  In deze situatie is afscheid nemen altijd beter.

  Op deze werknemer blijft een historie rusten die hij gedurende zijn verdere dienstverband bij deze werkgever mee draagt. Ook voor de werknemer is het goed om een nieuwe start te maken. Na het rouw proces ziet hij de wereld anders, is minder krampachtig en krijgt weer zelfrespect. Vraag erna, of de huidige situatie echt is wat hij wil?

  Avatar
  Lid
  Jacco Harinck op #54197

  In ee aangepaste functie bij “oude WG” zal hij waarschijnlijk altijd blijven kijken naar wat vroeger was.

  Niuwe start lijkt mij voor WN beslist beter. Probeer bij hem inzicht te creëren dat de wereld niet ophoud bij zijn huideige WG en dat een andere funktie met plezier veel meer voldoening geeft dan alleen maar op je tenen lopen en het eigenlijk niet aankunnen.

  succes

  Avatar
  Bijdrager
  JW deRouw op #54199

  Ik ga ook erg benieuwd zijn hoe/wat de Wn gaat willen. Het ligt idd voor de hand om als buitenstaander te roepen dat het vele malen beter is voor hem om een nieuwe start te maken, maar of Wn dat ook zo ziet….

  Vaak is de eerste reactie van Wn's dat de strijd aangebonden gaat worden: “ze krijgen me niet zomaar weg…”

  Keep you posted!

  Avatar
  Lid
  Anita Muijs op #54201

  Tsja, zo zie je maar weer zachte heelmeesters maken stinkende wonden. Want hier zijn alleen maar verliezers.

  Een nieuwe start is goed maar je zult wel mee de voorwaarden moeten scheppen dat de werknemer ook in de omstandigheden komt dat hij een nieuwe start kan maken. een dergelijk traject mag je tot onderdeel maken van een evt. fee.

  Zo buig je de situatie om van verliezers naar winnaars!

  Succes voor allebei!

  Avatar
  Bijdrager
  SpiritAcht op #54203

  Je kunt bijna niets meer doen. Alles is al een gepasseerd station. Hierbij is mijns inziens enkel nog afscheid nemen een optie. Schakel een mediator in. Hij/zij kan zowel werknemer als werkgever naar een goede oplossing leiden.

  Is werknemer ooit getest of hij een mbo of hbo niveau heeft? Dat zou ik hebben laten doen voordat hij die nieuwe functie zou krijgen. Maar dat kan ook nog als hij een jaar in die functie zit en niet functioneert. Zo kan je hem er van overtuigen dat hij niet goed zit in zijn huidige functie en hem dan zijn oude functie of een andere aanbieden. Dat had veel minder gekost dan de trajecten die nu spelen. Ook tijdens een spoor 1 traject kan je zo iets doen en hij zal dan mee moeten werken. Hij krijgt weliswaar dan 2 jaar doorbetaald op oud niveau, maar daarna wordt zijn salaris aangepast. Trouwens ook tijdens die 2 jaar pas je zijn salaris aan, maar dat moet je dan aanvullen tot het wettelijke percentage van zijn oude salaris en in sommige cao's zelfs tot 100%.

  Jammer dat het zo ver is gekomen. Ook de werknemer zal hiermee niet gelukkig zijn. Nogmaals schakel een mediator in dat is mijn advies.

  Avatar
  Bijdrager
  JW deRouw op #54205

  @ Anita Peeters-Haverkate,

  Ik heb niet zoveel fidusie in mediation; bij werkgever blijven zal 'm niet gaan worden, dus (?) zal de oplossing extern moeten zijn. Daar zal mediation niks aan toe kunnen voegen.

  'Extern gaan' zal wat mij betreft de oplossing moeten worden. Werknemer kan daar alleen niet (direct toe) gedwongen worden.

  @ Anita Muijs,

  Mee eens; de zachte heelmeesters hebben in heel wat organisaties wonden veroorzaakt, toch kwam dat vaak ook door een andere tijdgeest of een andere bedrijfscultuur. 7, 8 jaar geleden, was de sky nog de limit en kon alles. Demotie is nog steeds niet geaccepteerd, dus ik kom nog regelmatig dit soort situaties tegen.

  Ik ben van mening dat er maar één persoon verantwoordelijk is voor de loopbaan van deze (en alle andere) werknemer en dat is (zijn) werknemer zelf.

  Hij zal dus zelf in actie moeten komen als hij z'n situatie wil veranderen. Doet hij dat niet, stelt hij zich afhankelijk op van z'n werkgever en die zal niet in zijn voordeel handelen…

  Mijn rol zal vooralsnog zijn om hem toekomstperspectief te schetsen. En dat is al heel boeiend 😉

  Avatar
  Bijdrager
  PeterY op #54207

  Er is een andere mogelijkheid die wel “Peter's Principal” wordt genoemd (niet door mij bedacht). Dit is geen humanitaire oplossing en verdient zeker de schoonheidsprijs niet, maar werkt wel.

  Dat is de genoemde Wn een promotie of overplaatsen naar een gelijkwaardige, andere functie. Hier zal blijken dat hij ook niet naar verwachting zal functioneren en dan aangeven dat hij (na 1 functioneringsgesprek en 3 beoordelingsgesprekken) niet naar behoren functioneerd en dus er een vertrekregeling wordt ingezet op basis van outplacement.

  Dit kost wel tijd, maar geeft geen ruimte voor een vertrekpremie.

   

   

  Avatar
  Bijdrager
  JW deRouw op #54209

  Even een update over deze situatie; wij hebben de medewerker in kwestie overgenomen van het bedrijf waar hij niet meer verder 'kon/wilde/mocht'.

  Hij realiseerde zich dat hij daar geen toekomstperspectief meer had en dat hij vooral 'in actie' zou moeten komen om dat wel te krijgen.

  Wij kunnen hem dat in eerste aanzet bieden en hij komt per 1 november bij ons in dienst. Werkgever van het probleem af, werknemer blij, wij blij….

  Het afscheid is daarmee een stuk minder pijnlijk.

9 berichten aan het bekijken - 1 tot 9 (van in totaal 9)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.