25% weet niet hoe het zit met concurrentiebeding. Jij wel?

Geplaatst in Algemeen

 • Avatar
  Lid
  Anouschka Vreugdenhil op #53751

  Vanaf 1 juli 2014 is het niet langer toegestaan om een concurrentiebeding op te nemen in een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd. Dat wil zeggen, tenzij sprake is van een ‘zwaarwichtig bedrijfs- of dienstbelang’. Dat zwaarwichtig bedrijfs- of dienstbelang moet dan wel in het schriftelijke concurrentiebeding worden gemotiveerd.

  Het verbod op een concurrentiebeding geldt straks dus alleen voor tijdelijke arbeidsovereenkomsten. Voor arbeidsovereenkomsten voor onbepaalde tijd verandert er niets in de regelgeving. Uit de poll op P&Oactueel blijkt dat de meerderheid van de bezoekers hiervan wel op de hoogte is. Op de stelling ‘Na 1 juli 2014 mag in een arbeidsovereenkomst geen concurrentiebeding meer worden opgenomen’ reageerde 75 procent van de respondenten met ‘dit is onjuist’. Een kwart van de respondenten weet dus nog niet precies hoe het zit.

  Wist jij het wel? Of roept de aanpassing van de regels rondom het concurrentiebeding nog vragen bij jou op?

  Avatar
  Bijdrager

  Ik was er van op de hoogte dat in tijdelijke contracten vanaf 1 juli 2014 geen concurrentiebeding meer mag staan. Maar ik heb vandaag bij een bijeenkomst van een advocatenkantoor vernomen dat er wel een wijziging is gekomen o.g.v. relatiebeding. In eerste instantie mocht een relatiebeding, omdat dit een vorm van concurrentiebeding is, ook niet meer in tijdelijke contracten vanaf 1 juli 2014. Maar dat is nu gewijzigd, waardoor je vanaf 1 juli 2014 nog steeds een relatiebeding op mag nemen in tijdelijke contracten. Het doel van het laten vervallen van een concurrentiebeding, nl. de werknemer niet belemmeren in het vinden van een andere baan, geldt nl. ook niet voor een relatiebeding, waarbij je alleen van de relaties van werkgever af moet blijven. Dat is dan weer een beetje goed nieuws toch :)!

  Avatar
  Lid
  Lieke de Jong op #53755

  Dat is inderdaad interessant om te weten Danielle. Dank je wel voor het delen!

  Avatar
  Lid
  Anouschka Vreugdenhil op #53757

  Bedankt voor de aanvulling 🙂

  Avatar
  Lid
  Marga Graauwmans op #53759

  Volgens de laatste informatie die ik heb ontvangen van onze arbeidsjuristen is de ingangsdatum inmiddels gewijzigd in 1 januari 2015?

  Avatar
  Bijdrager

  De wet is inmiddels aangenomen door de Eerste Kamer en de ingangsdatum van de eerste wijzigingen is inderdaad gewijzigd naar 1 januari 2015. D.w.z. de wijzigingen o.g.v. proeftijd, concurrentiebeding, aanzegverplichting, begrenzing uitzendbeding en loondoorbetaling bij bv. oproepkrachten. De overige wijzigingen gaan in per 1 juli 2015.

  Avatar
  Lid
  Anouschka Vreugdenhil op #53763

  Wat Danielle zegt klopt inderdaad. De genoemde zaken, waaronder concurrentiebeding gaan in op 1 januari 2015. Wijzigingen in het ontslagrecht (incl. komst transitievergoeding) en de ketenbepaling gaan in per 1 juli 2015. En dan zijn er nog de wijzigingen in de WW die per 1 januari 2016 ingaan.

  Avatar
  Lid
  Joost Quant op #53765

  Hieronde de belangrijkste wijzigingen

  Per 1 januari 2015:
  ­-Proeftijd
  ­-Concurrentiebeding
  ­-Aanzegtermijn
  ­-Oproepkrachten/nulurencontracten

  Per 1 juli 2015:
  ­-Ketenregeling
  ­-Ontslagroute
  ­-Transitievergoeding
  ­-Bedenktijd

8 berichten aan het bekijken - 1 tot 8 (van in totaal 8)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.