‘Werkgevers: geen nullijn maar maatwerk’

1

De werkgevers laten de nullijn los. Ze willen maatwerk bij loonsverhogingen, maar de looneis van 3% van de FNV wijzen ze af. Dat blijkt uit een vertrouwelijk advies van de Algemene Werkgeversvereniging Nederland (AWVN) waarover de Volkskrant maandag bericht.

De AWVN, gelieerd aan ondernemersorganisatie VNO-NCW en betrokken bij de totstandkoming van honderden cao’s, schrijft aan haar cao-onderhandelaars dat het in bedrijven waar het goed gaat meer ruimte is voor een structurele loonstijging, dan in bedrijven waar het slecht gaat.

De AWVN lijkt afstand te nemen van het standpunt van Bernard Wientjes, voorzitter van VNO-NCW. Wientjes zei in november nog tegen de Volkskrant tegen collectieve, ‘generieke’ loonsverhogingen te zijn, omdat die de exportpositie van Nederland zouden bedreigen.
Inflatie

Volgens de Volkskrant schrijft de AWVN in het advies aan de cao-onderhandelaars dat de lonen sinds 2008 gemiddeld met 10% zijn gestegen. ‘Werkgevers hebben dus wel degelijk hun verantwoordelijkheid genomen. Probleem is dat de inflatie in diezelfde periode met 12,75 procent is gestegen. Als we de inflatie veroorzaakt door kabinetsbeleid achterwege laten, komen we uit op een inflatie van 10 procent, evenveel als de loonstijging. De reële lonen zijn in die zin dus sinds 2008 stabiel gebleven’, zo schrijft de AWVN.

Bronnen: ANP, de Volkskrant

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

1 reactie

  1. Jan Onderwater op

    Dat hadden ze natuurlijk 25 jaar geleden al moeten invoeren. Maar de Federatie Niksnut Volgelingen blijft maar drammen en kijkt nergens naar. Gewoon stompzinnig overal 3 % eisen zonder ook maar ergens rekening mee te houden. Hoe dom kun je eigenlijk zijn?? Het zou nog veel beter zijn om bij slecht presterende branches de salarissen procentueel per jaar te verlagen zoals ze in de goede tijden omhoog zijn gegaan. Dat volhouden totdat de branche weer gezond is en dan gaan we weer omhoog. Zo zou het moeten gaan. Dan zaten er nu honderdduizenden mensen MINDER in de WW en was er veel minder kommer en kwel. Immers, productprijzen gaan omhoog alsmede de salarissen, de prijzen van werk gaan omlaag en dan vinden ze het gek dat bedrijven massaal failliet gaan (dit jaar 13000 !!)?? Met dank aan de vakbonden !!! Wordt vooral lid ??