Vijf dagen vaderschapsverlof voor NS-medewerkers

0

Medewerkers van NS krijgen vanaf dit jaar als partner vijf dagen kraamverlof (vaderschapsverlof). Ook zijn er voor oudere medewerkers aanvullende afspraken gemaakt om in stappen richting hun pensioen te gaan.

Dat staat in de nieuwe cao voor 16.000 medewerkers van de NS. Begin november is er al een principeakkoord bereikt, nu hebben ook de leden van de vakbonden zich positief uitgesproken over het voorstel, zo meldt het ANP.

Vaderschapsverlof

Vooruitlopend op de wettelijke uitbreiding van het betaalde kraamverlof, wordt het betaalde kraamverlof bij de NS per 1 januari 2018 al uitgebreid van twee naar vijf dagen. Volgens de cao helpt vaderschapsverlof de medewerker en zijn/haar partner om beter te wennen aan de nieuwe situatie en alle zorgtaken die daarbij komen.

Deeltijdregeling voor pensioen

Vanaf 1 januari 2020 wordt de Deeltijdregeling voor Pensioen ingevoerd. Doel van deze regeling is zorgen dat oudere medewerkers gezond en gemotiveerd hun pensioenleeftijd halen. Ook moet de regeling jongeren ruimte bieden voor een baan bij NS. Oudere medewerkers kunnen met gedeeltelijk behoud van salaris en volledige pensioenopbouw in stapjes naar hun pensioen toe groeien. Door deelname aan de regeling gaat de medewerker 28 uur werken. Het bruto inkomen wordt dan aangepast naar 89 procent en de pensioenopbouw wordt voortgezet op basis van de oorspronkelijke contracturen.

Loonstijging

Het akkoord voorziet in een loonstijging van 5,8 procent over dertig maanden, van 1 oktober 2017 tot 1 april 2020. Ook gaat de onregelmatigheidstoeslag omhoog. De nieuwe cao heeft een looptijd van 1 oktober 2017 tot en met 31 maart 2020.

Bekijk meer informatie over deze cao in Cao Research (u moet hiervoor wel geabonneerd zijn op XpertHR) >>>

  • CAO Research is onderdeel van XpertHR. In CAO Research vindt u vrijwel alle CAO’s in Nederland, inclusief de historie tot wel tien jaar terug. Naast de volledige teksten met bijbehorende akkoorden heeft u ook toegang tot salaris- en loontabellen, werkingssfeer en bedrijven die onder de CAO vallen. Om CAO Research te bekijken, moet u geabonneerd zijn op XpertHR. Lees meer >>> 

 

Lees meer over:

Over Auteur