Supermarkten verhogen lonen alvast

0

Supermarkten stellen hun werknemers alvast per 1 januari 2015 1,25 procent loonsverhoging in het vooruitzicht, in het geval het niet lukt voor die tijd een cao af te sluiten. Dat maakten de werkgeversorganisaties Vereniging van Grootwinkelbedrijven in Levensmiddelen en Vakcentrum Levensmiddelen maandag bekend.

2,5% of 3,5% loonsverhoging?

De werkgevers herhalen daarmee de zet die zij eind vorig jaar deden. Toen kenden zij hun personeel 1,25 procent loonsverhoging toe per 1 januari 2014. Bij elkaar komt dat neer op de 2,5 procent over een periode van 2 jaar, het loonbod dat zij eerder hadden neergelegd in het cao-overleg met de vakbonden. De vakbonden eisen echter 3,5 procent over 2 jaar, in combinatie met werkgelegenheidsafspraken. De werkgevers weigeren hierop in te gaan. De onderhandelingen over een nieuwe cao zitten al geruime tijd in het slop. De supermarktbranche zat op 1 april precies 1 jaar zonder (nieuwe) cao.

Rust en duidelijkheid
Door de loonsverhoging nu aan te kondigen willen de werkgevers ‘rust en duidelijkheid’ brengen. “Onze werknemers verdienen dat”, zegt een woordvoerder. De loonsverhoging geldt voor alle 260.000 medewerkers die onder de cao voor de supermarktbranche vallen.

Jong met tijdelijk contract
Vakbondsonderhandelaar Fedde Monsma van CNV Dienstenbond vindt dat de werkgevers zich triest gedragen, omdat zij “weigeren te investeren in echte werkgelegenheid”. Hij wijst er in dat verband op dat 80 procent van de medewerkers niet ouder is dan 23 jaar en geen vast contract heeft. “Het zou de supermarkten sieren als zij hun maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen door met creëren van echte banen bij te dragen aan de bestrijding van de jeugdwerkloosheid”, zegt Monsma.

Prikacties
De vakbonden zijn van plan de komende maanden ‘prikacties’ te organiseren om het publiek te informeren over de manier waarop supermarkten hun medewerkers behandelen op het gebied van arbeidsvoorwaarden. Werkonderbrekingen zijn vooralsnog niet aan de orde.

Bron: ANP

Lees ook:
CNV wil ‘cao-politie’ in supermarkten

Loon voor jongere in supermarkt omhoog

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.