‘Seniorendagen op hun retour’

7

Het lijkt erop dat de seniorendagen, vakantiedagen voor vijftigplussers, hun langste tijd hebben gehad. Dat meldt Trouw vrijdag op basis van eigen onderzoek.

De krant bekeek 25 cao’s die de afgelopen twee maanden zijn afgesloten. In een op de drie nieuwe cao’s zijn de seniorendagen versoberd of vervangen door andere regelingen.

Werkgeversvereniging AWVN meldde eerder al dat het ouderenverlof bij 15 procent van de werkgevers helemaal is verdwenen. Dat zal de komende jaren waarschijnlijk oplopen tot ruim 60 procent.

Seniorendagen worden gezien als een te dure regeling, die werkgevers ervan weerhoudt ouderen aan te nemen. Bovendien leveren de vrije dagen gaten in de roosters op, die door overwerkende collega’s of uitzendkrachten moeten worden opgevuld.

Bron: ANP/ Trouw

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

7 reacties

 1. Peter van Zanten op

  Seniorendagen, VUT, pre-pensioen etc…. Eigenlijk hebben wij zelf in de gaten, dat als wij zo doorgaan, ook als Griekenland zouden eindigen. Ook wij leven op een (net iets te) grote voet. De lichting net vóór mij, ik ben nu 61, heeft al die vruchten ruimschoots kunnen plukken. Bij energiebedrijven ook soms met 58 al met pre-pensioen… Zelf pies ik naast al die potten, zal je zien…. Gelukkig begrijp ik het wel en ga nog maar een jaar of 6 door….

 2. Ik weet niet hoor, maar volgens mij is senioren verlof verboden bij wet (leeftijd discriminatie) en zou het al veel eerder afgeschaft moeten zijn.  Het is ook erg apart dat dit bij de ambtenaren cao’s nog altijd niet is doorgevoerd…… Bij leeftijdsbewustpersoneelsbeleid wordt er gebruik gemaakt van andere middelen.

 3. Nicolette van Groen op

  Ouderschapsverlof is nog altijd een wettelijke regeling. Die regeling is met een hele andere intentie ontwikkeld dan seniorendagen.

 4. Willem van Es MSc. op

  Ik kan me indenken dat de seniorendagen niet meer bij elk beroep blijven bestaan. Er zijn echter beroepen waar seniorendagen erg nuttig kunnen zijn. Hierbij valt te denken aan die beroepen waar zwaar fysiek werk wordt verricht of waar de onregelmatigheid hoog is. Te denken aan de verpleging, bouw en de OOV-Sector. Deze beroepen hebben op basis van de lichamelijke en geestelijke zwaarte meetbare verkorting van de levensduur.
  Engels onderzoek stelt bijv. dat je van een week nachtdienst ruim acht weken hersteltijd nodig hebt. Veel werknemers hebben in die tijd (zeker in mijn beroepsgroep (al na 3/4 weken) een nieuwe periode. Inmiddels is aangetoond dat dit soort diensten – afhankelijk van de duur – ongeveer 5 jaar van je leven kosten (en dat vaak in dienst van de samenleving).  Dit geldt in sterkere mate aan m.n.) de wegenbouw dat naast lichamelijk zwaar tegenwoordig voornamelijk in de nacht plaatsvindt. 
  Verder betlaaden veel werknemers voor een belangrijk deel ZELF de VUT ed zelf mee. Veel regelingen waren vrijwillig (zeker in de politiewereld). Ik vraag me zelf af wat met dat spaarpotje gebeurd als ik al aan de overheidsgraai in het spaarpotje van het ABP denk.

 5. Dick Klinkhamer op

  Waar praten we over:Uitgaande van modaal € 35.000 – 261 werkdagen – 25 vakantiedagen – een 40 urige week – 5 seniorendagen: Voor medewerker zonder recht op verlof: werkt 236 dagen = 1888 uur – uurloon per wel gewerkt uur is € 18,54 // Voor medewerker met max. recht op verlof: werkt 231 dagen = 1848 uur – uurloon per wel gewerkt uur is € 18,94 (is 2,16% meer per uur).       Uiteraard betaal je beide medewerkers hetzelfde, het verschil is € 741 op jaarbasis (40 uren verlof extra x 18,54). Dit is 2,12% van een modaal jaarloon inclusief vakantiegeld. // Voor extra kosten van 1 FTE op een medewerkersbestand betekent dit dat er 47,2 medewerkers in dienst moeten zijn met een maximaal seniorenverlof. Bij MKB? Van belang zou zijn om bv te kijken naar effecten van het extra verlof in de werk-prive balans (je raakt toch met de jaren de wilde haren kwijt). Maar dat schijnt kennelijk niet belangrijk voor de stellingname om ze af te schaffen. Ik weet niet wie de kritieken op het seniorenverlof als te dure regeling steeds verbindt met de weerhouding van het aannemen van medewerkers. Gaan we de ouderen dan wel aannemen omdat de regeling verdwijnt? Zegt u het maar. Het is begrijpelijk om het over de pecunia te hebben, maar de flauwekul maar achterwege laten? Raar toch dat niemand met het idee komt om zo’n regeling te verbinden aan de diensttijd. Al was het maar als geste voor de jarenlange loyaliteit of het afbreuk-jarenrisico.

 6. Het is toch geweldig in een land te leven waar er verondersteld wordt dat een oudere fysiek en/of geestelijk tot z’n, ondertussen 67 levensjaar maar door kan buffelen. Misschien dat die paar extra dagen juist ervoor zorgen dat die senior inderdaad door kan gaan. Is er al uitgezocht of het afschaffen van seniorendagen leidt tot een hoger ziekteverzuim? Dat kan een paar centen kosten… Zeker nu je een transactevergoeding moet betalen indien iemand na twee jaar ziek wordt ontslagen. Het is allemaal gezeur.

  Waar gaat het echt om? Leeftijdsdiscriminatie is een mooie ingang om van de seniorendagen af te komen. Natuurlijk weet iedereen dat het gaat om het verlagen van arbeidskosten. Dan kunnen we weer concurreren zeggen de werkgevers.

  En dat in een land waar er steeds maar meer geld naar het kapitaal gaat dan naar het belonen van de werkers, de arbeiders. De kloof wordt steeds groter. Het gaat niet om het concurreren, maar het gaat om winstverhoging. Meer geld voor de top en de aandeelhouders. Een relatief kleine groep in onze samenleving, die de echte werkers steeds meer gaat zien als productiemiddel dan als mens.