Principe akkoord voortgezet onderwijs: meer loon en lagere werkdruk

0

Werkgevers en werknemers in het voorgezet onderwijs krijgen meer salaris, meer doorgroeimogelijkheden en lagere werkdruk. Dat hebben onderwijsbonden en werkgevers besloten in een onderhandelaarsakkoord over een nieuwe cao voor het voortgezet onderwijs.

Onderwijsbonden en werkgevers zijn het eens geworden over verbeteringen in de cao voor het voortgezet onderwijs. Dat maakt de Algemene Onderwijsbond (AOb) bekend. De veranderingen zijn volgens AOb-onderhandelaar Henrik de Moel echter de eerste stap.

4 belangrijkste afspraken cao voortgezet onderwijs

1. Lagere werkdruk en meer ontwikkeltijd
Cao-partijen hebben met elkaar een aanpak afgesproken: lestaakreductie en meer ontwikkeltijd. Dit biedt mogelijkheden om op school het onderwijsprogramma te vernieuwen en daarmee de bestaande lessen anders in te vullen. Zo geven docenten één uur minder les per week en zal de onderwijstijd dalen en willen ze dit nog forser terugdraaien. ‘Hoe kleiner de lestaken hoe beter het onderwijs,’ aldus de onderhandelaars.

2. Loonsverhoging
Het personeel gaat er wat het salaris betreft op vooruit. Zij krijgen een structurele loonsverhoging van 4,5% (2,35% op 1 juni 2018 en 2,15% per 1 juni 2019) en een verhoging van 1% in oktober 2018. De looptijd van dit akkoord is van 1 juni 2018 tot 1 oktober 2019.

3. Meer aandacht  voor loopbaanontwikkeling
Werkenden binnen deze sector vragen om meer mogelijkheden voor opleiding en ontwikkeling. Partijen zullen gedurende de looptijd van de cao door VOION, het Arbeidsmarkt & Opleidingsfonds voor het voortgezet onderwijs, themabijeenkomsten organiseren om hier werk van te maken. Hiermee hopen de onderhandelaars meer aandacht te creëren voor het functiegebouw en de doorgroeimogelijkheden binnen de school. Loopbaanontwikkeling en werkdruk worden met ingang van het schooljaar 2018/19 een vast onderwerp in het gesprek met de leidinggevende en er komt een hoger budget voor deskundigheidsbevordering en  professionaliseringsactiviteiten.

4. Tijdelijke contracten één jaar
Tijdelijke contracten (vanuit een tijdelijke vacature) kunnen worden afgesloten voor één jaar. Op het moment dat zo een contract wordt verlengd, duurt een dienstverband twee jaar. Werknemers mogen maximaal drie contracten tekenen binnen deze sector.

Bron: ANP

Bekijk meer informatie over deze cao in Cao Research (u moet hiervoor wel geabonneerd zijn op XpertHR). Voor het volledige onderhandelaarsakkoord kunt u hier terecht.

  • CAO Research is onderdeel van XpertHR. In CAO Research vindt u vrijwel alle CAO’s in Nederland, inclusief de historie tot wel tien jaar terug. Naast de volledige teksten met bijbehorende akkoorden heeft u ook toegang tot salaris- en loontabellen, werkingssfeer en bedrijven die onder de CAO vallen. Om CAO Research te bekijken, moet u geabonneerd zijn op XpertHR. Lees meer >>> 

Lees meer over:

Over Auteur

Sacha Luijkx is redacteur bij XpertHR Actueel. Met haar perfectionistische en pro-diversiteitsblik voorziet zij u van alles wat u moet weten rondom HR.