Onbereikbaar zijn op vrije dag is een regel in cao gehandicaptenzorg

0

Voor het eerst is in een cao vastgelegd dat de werknemer op een vrije dag onbereikbaar mag zijn. Dat is onlangs in het onderhandelingsakkoord van de cao gehandicaptenzorg afgesloten.

De cao gehandicaptenzorg wordt met positief advies aan de leden voorgelegd. Zo hebben zij officieel recht op onbereikbaarheid. Volgens FNV Zorg & Welzijn hadden veel leden last van het bereikbaar moeten zijn op hun vrije dag. ‘Nu is de afspraak gegarandeerd dat zij echt vrij zijn op hun vrije dag. Ze hoeven niet steeds meer hun telefoon in de gaten te houden of er een appje binnenkomt. En ook niet meer reageren op een ontvangen mail.’ zegt bestuurder Karim Skalli. 

Werk en privé combineren

De FNV vindt dat werknemers meer zeggenschap moeten krijgen over hun werktijden en privé en werk goed moeten kunnen combineren. Daar hoort bij dat werknemers zich niet onder druk gezet moeten voelen om hun mobiele telefoon of laptop tijdens privétijd in de gaten te houden. In privétijd bezig zijn met werk kan stress- en burn-outklachten veroorzaken, terwijl rust en hersteltijd cruciaal zijn.

Levende discussie

Naast de leden van deze cao vinden meer werknemers dat zij recht moeten krijgen om onbereikbaar te zijn buiten werktijd. Dit antwoord geeft een ruime meerderheid van de HR-professionals op een poll op XpertHR Actueel. 83 procent van de 142 stemmers is het eens met deze stelling. 17 procent is het oneens. Ook in de LinkedIn groep van XpertHR Actueel levert het onderwerp discussie op. ‘Zijn werknemers die een telefoon van de zaak hebben automatisch verplicht deze 24/7 aan te laten staan en bereikbaar te blijven? Of heeft men zelf deze conclusie hieraan verbonden’, vraagt John Hinten zich af. ‘Dit is een keuze waar je met je omgeving – privé en zakelijk – prima afspraken over kan maken en waar de bemoeienis van regelgerichte politici niet nodig is.’

Ook Monique Kooij-Alphenaar is van mening dat iedereen het gewoon zelf kan regelen. ‘Volgens mij staat in je arbeidscontract hoeveel uur je werkt. En er staat bij niemand 24/7.’ Lonneke Rentinck besluit: ‘Samen afspraken maken over wat past binnen de privé- en werksituatie van de werknemer en de werkgever. Het juiste antwoord hangt sterk af van de functie, werkzaamheden, gewenste resultaten, tijdelijk extra bereikbaar moeten zijn vanwege bedrijfsbelang of structureel.’

[crowdsignal poll=10447643]
  • Investeren in duurzame inzetbaarheid is een andere oplossing voor HR om stress- en burn-outklachten tegen te gaan. Lees meer over het toenemen van de inzetbaarheid van werknemers.

    Download de whitepaper
Lees meer over:

Over Auteur

Sacha Luijkx is redacteur bij XpertHR Actueel. Met haar perfectionistische en pro-diversiteitsblik voorziet zij u van alles wat u moet weten rondom HR.