Minder cao s, meer afspraken over duurzame inzetbaarheid

0

Het kleine aantal cao s dat 2015 is afgesloten bevat meer afspraken over duurzame inzetbaarheid. In vergelijking met 2014 steeg het aantal afspraken hierover met 9 procentpunten tot 79 procent. Dat meldt werkgeversvereniging AWVN.

Het aantal cao’s dat de afgelopen maanden werd afgesloten blijft ver achter met de cao’s afgesloten in dezelfde periode vorig jaar. In de eerste vier maanden van 2015 werden 85 cao’s afgesloten t.o.v. 147 vorig jaar.

Opvallend is dat deze cao’s wel meer afspraken bevatten over duurzame inzetbaarheid, diversiteitsbeleid, banen voor personen met een afstand tot de arbeidsmarkt en mantelzorg.’Hoewel het onderhandelingsproces voor de meeste cao’s nog steeds lang duurt door verschillen van inzicht over de loonontwikkeling, blijkt uit onze cijfers een duidelijke positieve onderstroom rond andere cao-thema’s,’ aldus de werkgeversvereniging.

De cijfers

In vergelijking met 2014-akkoorden groeide het aandeel cao’s met concrete afspraken over duurzame inzetbaarheid met 9 procentpunten tot 79 procent. In april was het percentage zelfs 88 procent. Het percentage cao’s met een afspraak over mantelzorg steeg van 21 procent in 2014 naar 31 procent in 2015. In april was dit 44 procent. Een andere opvallende stijging betreft het percentage afspraken over personen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Dat kwam in april uit op 63 procent, in de eerste 4 maanden van 2015 op 46 procent. In 2014 was dit 33 procent. Het aantal afspraken over deze doelgroepen ging overigens wel enigszins ten koste van specifieke afspraken over Wajongers, één van die doelgroepen: van 24 naar 18 procent.

Bron: AWVN

Lees ook: ‘Cao-afspraken vernietigen werk’

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.