Metaalsector bereikt principeakkoord over nieuwe cao

0

Na negen maanden van onderhandelingen hebben werknemers in de grootmetaalsector een nieuwe cao.

Donderdagochtend werd bekend dat er een principeakkoord is gesloten over een loonsverhoging van 5,9 procent over de komende jaren. Dit jaar nog krijgen de werknemers een loonsverhoging van 2,1 procent. In 2017 en 2018 volgen nieuwe loonsverhogingen, en ook een eenmalige uitkering is onderdeel van de nieuwe cao. De vakbonden hebben positief gereageerd op het akkoord. De vakbondsleden moeten het principeakkoord nog wel goedkeuren.

 

Ook krijgen metaalwerkers meer zeggenschap over hun eigen werktijden. De verbeterde voorwaarden gelden voor 140.000 werknemers in de metaalgieterijen, scheepsbouw, truckbouw en automobielindustrie.

 

Betrokken partijen reageren verheugd. ‘We hebben met dit principeakkoord de verslechteringsvoorstellen van de werkgevers van tafel gehaald. Er resteert een cao-pakket dat ik met een gerust hart aan onze leden durf te presenteren’, schetst onderhandelaar Peter de Jong van CNV Vakmensen.

 

Bron: Parool.nl

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.