Meer dan de helft van de cao’s verlopen

0

Meer dan de helft van de cao’s in Nederland is inmiddels verlopen zonder dat er een nieuw akkoord is bereikt, zo blijkt uit cijfers van werkgeversvereniging AWVN. Het cao-overleg tussen werkgevers en werknemers blijft vastlopen op de hoge looneisen van de vakbonden, zeggen werkgevers.

In januari, februari en maart werden ,,slechts” 38 cao’s afgesloten. Een aantal van 100 zou volgens de organisatie normaal zijn geweest voor de eerste drie maanden van het jaar. De looneis van 3 procent van de FNV blijkt telkens het struikelblok, aldus een woordvoerder.

,,De vakbonden willen als het ware een voorschot op iets dat er nog niet is”, zegt hij. ,,Sterke en concurrerende bedrijven zijn nodig om de economie weer op gang te brengen. Daarna volgt pas een toename van de werkgelegenheid en een loonsverhoging. Iets moet eerst verdiend worden, voor het verdeeld kan worden.”

Stimuleren economie
De FNV is het daar niet mee eens. ,,Wij vragen niet te veel. Zij vragen te veel”, zegt een woordvoerster. Volgens FNV leveren werknemers al jaren in. Nu de economie weer wat aantrekt, mag daar best een kleine verbetering van de koopkracht tegenover staan, vinden de vakbonden. ,,Onze looneis van de 3 procent ligt maar een klein beetje boven de inflatie van vorig jaar. En als de werknemers hierdoor meer gaan uitgeven dan stimuleert dat de economie ook.”

Nederland telt volgens AWVN in totaal circa 900 cao’s. Daaronder vallen 5,4 miljoen werknemers. Per 1 april zijn 518 cao’s, goed voor 2,8 miljoen werknemers, verlopen. Onder meer voor de grote overheidscao’s gemeenten en rijk (beide meer dan 100.000 werknemers) is nog geen nieuwe overeenkomst getekend.


Bron: ANP

Lees meer over:

Over Auteur