Loonsverhoging voor rijksambtenaren

0

Het kabinet heeft een akkoord gesloten met drie vakcentrales over een loonstijging voor de 120.000 rijksambtenaren, voor leraren, politieagenten, militairen, personeel van de douane en de Belastingdienst en ander overheidspersoneel. Dat maakte Premier Mark Rutte vandaag bekend.

Het gaat om een totale loonsverhoging van 5,05 procent over dit en volgend jaar. Daarnaast krijgen de rijksambtenaren, leraren en agenten in september dit jaar eenmalig een extra uitkering van 500 euro bruto.

Minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) beaamde vrijdag dat het eenmalige bedrag een goedmakertje is voor het feit dat de ambtenaren al vier jaar op de nullijn zitten. De uitwerking van het akkoord zal plaatsvinden in de verschillende cao’s, zei Rutte.

Het kabinet heeft voor het bereiken van het akkoord extra geld vrijgemaakt. Ook een andere indexering van het ambtenarenpensioenfonds ABP levert extra financiële ruimte op. Rutte maakte de vakbonden complimenten voor hun opstelling.

De ambtenaren hebben al vier jaar geen nieuwe cao en jaren zonder loonstijging achter de rug. Sinds eind april lagen de onderhandelingen stil. De Tweede Kamer eiste onlangs op initiatief van ChristenUnie-leider Arie Slob dat het kabinet de gesprekken weer snel zou hervatten.

PvdA-Kamerlid John Kerstens is tevreden over het akkoord. ,,Hiermee komt een eind aan de door het vorige kabinet ingevoerde nullijn en krijgen mensen weer loon naar werken. En dat verdienen ze.”

Bron: ANP

Lees ook: Loon ambtenaren blijft achter op lonen bedrijfsleven

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.