Loon ambtenaren blijft achter op lonen bedrijfsleven

1

Werknemers in dienst van de overheid zijn ook vorig jaar met hun loonsontwikkeling flink achtergebleven bij werknemers bij particuliere bedrijven. Het cao-loon van ambtenaren steeg gemiddeld met 0,5%; de cao-lonen in het bedrijfsleven met 1,1%.

Dat blijkt uit het nieuwste overzicht van het Centraal Bureau voor de Statistiek over de loonontwikkeling.

Inflatie
Wanneer de salarisontwikkeling over de afgelopen vier jaar wordt bekeken, zijn de verschillen tussen overheid en bedrijfsleven nog groter. In het bedrijfsleven stegen de cao-lonen de afgelopen vier jaar opgeteld met 5,4 procent, terwijl dit in de overheidssector maar 1,9 procent was. Dit scheelt een procentpunt per jaar. Dankzij de daling van de inflatie heeft de gemiddelde cao-loonstijging van 1% over het afgelopen jaar voor het eerst in enkele jaren de koopkracht niet aangetast.

Niet definitief
De resultaten voor de cao’s over afgelopen jaar kunnen nog aangepast worden. Veel cao’s worden met terugwerkende kracht afgesloten. Het kan dus zijn dat de gemiddelde cao-loonstijgingen over de afgelopen maanden net iets hoger of lager gaan uitvallen.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

1 reactie

  1. Barbara Tuin op

    De brutoloonontwikkeling is niet een juiste vergelijking. Uiteindelijk gaat het om het besteedbaar loon, na pensioenafdracht, sociale lasten in inkomstenbelasting.