FNV zet acties door en dreigt met kort geding

0

Het merendeel van de vakbonden heeft groen licht gegeven voor loonstijging van de ambtenaren. De CNV, CMHF en het Ambtenarencentrum gingen akkoord, maar FNV tekende als enige niet. De FNV kondigde aan het niet bij de uitspraak te laten zitten en over te gaan tot actie.

De FNV heeft een ultimatum gesteld om het akkoord van tafel te krijgen. Het kabinet krijgt hiervoor 24 uur de tijd. Gebeurt dit niet, dan spant de vakbond een kort geding aan. Daarnaast wil de bond verassingsacties gaan organiseren en moet er een referendum komen onder de 2,8 miljoen deelnemers van ambtenarenpensioenfonds ABP.

Dat de grootste vakbond van de vier vakbonden tegen het akkoord is, heeft geen invloed op de besluitvorming. De overheid moet namelijk met een meerderheid van de vakbonden tot overeenstemming komen, waarbij in dit geval drie van de vier bonden het eens zijn met het akkoord.

De bond is tegen het akkoord omdat de loonstijging van ruim 5 procent betaald zou worden met geld dat voor het pensioen van miljoenen mensen in ons land bedoeld is, wat leidt tot pensioenverslechtering.

 

Bron: ANP

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.