FNV verliest opnieuw in zaak loonakkoord

0

De FNV trekt ook in de hogerberoepszaak over het loonakkoord voor ambtenaren aan het kortste eind. Het gerechtshof in Den Haag wees de eis van de vakcentrale om de afspraken ongeldig te laten verklaren af.

De FNV ging in hoger beroep nadat de vakbond eerder al door de voorzieningenrechter in het ongelijk werd gesteld. De FNV had toen een kort geding aangespannen tegen de overheid en drie kleine vakbonden voor overheidspersoneel.

In juli sloot de overheid een loonakkoord met enkele vakbonden, maar hiervan was de FNV geen onderdeel. De bond haakte af bij de onderhandelingen omdat een deel van de in het akkoord geregelde loonsverhoging wordt betaald uit de pot van ABP, het pensioenfonds voor overheid en onderwijs. FNV vond dit gebaar een ‘sigaar uit eigen doos‘ voor de 2,8 miljoen deelnemers van het ambtenarenfonds.

Het hof verwierp, net als de voorzieningenrechter eerder, het argument van de vakcentrale dat er geen sprake is geweest van het vereiste open en reëel overleg over het loonakkoord. FNV was in een vroeg stadium betrokken bij de besprekingen, nam er actief aan deel en besloot zelf in een laat stadium het overleg te verlaten. Met de drie andere vakbonden is er ook volgens het hof de vereiste meerderheid om het loonakkoord te sluiten.

Het loonakkoord voorziet in een loonsverhoging van ongeveer 5 procent en een eenmalige uitkering van 500 euro voor 600.000 ambtenaren en onderwijzers, die jarenlang op de nullijn hebben gezeten. Op basis van het loonakkoord zijn de afgelopen periode al onderhandelingsakkoorden gesloten voor nieuwe cao’s voor rijksambtenaren, defensiepersoneel en medewerkers van de rechterlijke macht.

Lees ook: Overeenkomst loonstijging voor ambtenaren en Nog geen bonus voor ambtenaren en onderwijs

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.