FNV: Loonakkoord is sigaar uit eigen doos

0

Het loonakkoord dat het kabinet-Rutte vorige maand sloot, is grotendeels een sigaar uit eigen doos. Rijksambtenaren krijgen weliswaar ruim 5 procent loonsverhoging, maar dit kost werknemers en gepensioneerden tot 15 procent van hun pensioen, blijkt uit berekeningen van de FNV.

Volgens de FNV maakt het kabinet onterecht goede sier met het loonakkoord voor politiemensen, defensiepersoneel, douaniers, onderwijzers, belastingambtenaren en de rechterlijke macht. Ruim 2 procent van de deal word namelijk betaald uit de pensioenpremie. ‘Dat betekent misschien dat medewerkers nu een extra pak koffie kunnen kopen. Met als gevolg dat ze met hun pensioen de auto moeten wegdoen’, stelt FNV-vicevoorzitter Ruud Kuin.

Vooral jongeren worden getroffen door de nieuwe regeling. Een 80-jarige zou 2 procent minder pensioen krijgen. 25-jarige werknemers bouwen tot 15 procent minder pensioengeld op.

Volgens de FNV was het in verkennende gesprekken juist goed op weg om afspraken te maken over de ‘doorgeschoten flex’ bij de overheid. Maar in het uiteindelijke akkoord, dat zonder de FNV maar met drie andere vakcentrales werd gesloten, was daar niets meer van terug te zien.

De FNV vindt dat overhaast is gehandeld. ‘Als een dief in de nacht heeft het kabinet-Rutte deze deal gemaakt, de koffers gepakt en het vliegtuig naar Mallorca of waar dan ook genomen. Als je zo’n belangrijk dossier zo snel afraffelt, dan maak je fouten. Deze mentaliteit om zekerheden voor later zomaar af te pakken is onverantwoord’, zegt Kuin.

Bron: ANP

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.