Cao-overleg kleine banken geknapt

0

Na ruim anderhalf jaar van overleg met de vakbonden hebben de werkgevers de stekker uit de algemene bank-cao getrokken. Dit betekent dat er per 1 september geen cao meer is voor de kleinere banken, waaronder Van Lanschot, Deutsche Bank, NIBC en Kas Bank.

Dat meldt CNV Dienstenbond vrijdag.

Het probleem is volgens CNV-bestuurder Jolien Dekker dat de werkgevers de versoberingen die ze willen doorvoeren uitsluitend willen neerleggen bij de cao-lonen. CNV vond het onacceptabel dat afspraken over de niet-cao-lonen van managers, directie en bestuurders en de bonussen bij de banken onbespreekbaar zijn.

Volgens plaatsvervangend directeur van de Nederlandse Vereniging van Banken, Eelco Dubbeling, is buiten de cao om wel degelijk versobering ingezet voor de lonen van het hogere management. Dubbeling vindt het dan ook teleurstellend dat het overleg hierop is vastgelopen, juist omdat de managementsalarissen en –bonussen eerder ook niet onder de cao vielen.

Dubbeling benadrukt dat de werkgevers zich op korte termijn beraden over de gevolgen van de ontstane situatie. De algemene bank-cao is van toepassing op circa 40 middelgrote en kleinere banken en instellingen met in totaal zo’n 8300 werknemers. De grote banken hebben sinds 2001 elk een eigen cao.

Over het matigen van de lonen bij banken zijn volgens Dubbeling duidelijke afspraken gemaakt in de Code banken. ‘Bij verschillende banken is bijvoorbeeld geen loonindexatie toegepast, ook al hadden managers daar wel recht op. Ook zal het kabinet zoals in het regeerakkoord aangekondigd de maximale variabele beloning wettelijk verlagen,’ benadrukt hij.

(c) ANP 2013, alle rechten voorbehouden

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.