Arbeidsmarktfit staat centraal in nieuwe cao ING

0

De ruim 16.000 werknemers van ING krijgen in de periode tot en met 2017 jaarlijks een loonsverhoging van 1,25 procent, met ingang van dit jaar. Eind 2015 wordt ook een waarderingstoeslag uitgekeerd van 1000 euro. Het akkoord over een nieuwe cao en een sociaal plan omvat ook afspraken om werknemers met opleidingen en trainingen ‘ arbeidsmarktfit’ te maken.

Tegenover de salarisverhoging van drie keer 1,25% staat dat de verhogingspercentages binnen de salarisschalen worden gematigd en de jubileumgratificaties bij een 10- of 25 jarig jubileum vervallen voor nieuwe medewerkers. De gratificatie bij een jubileum van 40 jaar stopt met een afkoopregeling.

Arbeidsmarktfit

Het is volgens een van de betrokken vakbonden, CNV Dienstenbond, de bedoeling dat de ING-werknemers zowel individueel als in teamverband plannen maken om zich te ontwikkelen. Aan de hand van de nieuwe cao moet het makkelijker zijn om stages te lopen, tijdelijke projecten uit te voeren, eventueel ook buiten ING, en zelf meer inhoud aan het werk te geven, ook wel jobcrafting genoemd. Afgesproken is dat in de cao-periode ook gezamenlijk onderzoek wordt verricht  naar werkdruk en mogelijkheden van mantelzorg.

Uitzendkrachten

Vakbond CNV zegt vooral tevreden te zijn over de afspraken die in de cao ten aanzien van uitzendkrachten. Die gaan volgens de bond ‘volwaardig meedraaien’. Uitzendkrachten krijgen een persoonlijk ontwikkelingsbudget van 350 euro per jaar als ze langer dan een jaar voor ING werken. Vakbond De Unie benadrukte afspraken op het gebied van ethiek, waarvoor de raad van toezicht van ING nu direct verantwoordelijk wordt gesteld.

De raad gaat de interne en externe dialoog over morele en ethische discussies stimuleren. Deze rol wordt ook  opgenomen in de statuten van de raad van toezicht.

Bronnen: CNV, De Unie, ANP

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.