Onderwerp: CAO

Een collectieve arbeidsovereenkomst (cao) is een schriftelijke overeenkomst waarin afspraken over arbeidsvoorwaarden zijn vastgelegd. Bijvoorbeeld over loon, toeslagen, betaling van overwerk, werktijden, proeftijd, opzegtermijn of pensioen. Een cao wordt afgesloten tussen individuele of een vereniging van werkgevers aan de ene kant en anderzijds een vereniging van werknemers (vakbonden). Werkgever en werknemer zijn gebonden aan een cao als zij lid zijn van de werkgeversvereniging of vakbond die de cao hebben afgesloten en onder de werkingssfeer van de betreffende cao vallen. Een werkgever kan ook op andere manier verplicht zijn om een cao toe te passen: door een cao van toepassing te verklaren in de arbeidsovereenkomst, door algemeen verbindend verklaring van (delen van) een cao en na een overgang van een onderneming.

Artikelen over het onderwerp cao

CAO
Leg loonafspraak zzp er vast in cao

Het persoonlijk inkomen van een zzp’ er ligt gemiddeld ruim 10 procent lager dan van een werknemer, blijkt uit cijfers van CBS. Vakbond CNV vindt dat zzp’ ers beschermd moeten worden door afspraken in de cao.

CAO
Mantelzorgafspraken in steeds meer cao’s

In steeds meer cao’’s worden afspraken gemaakt over mantelzorg. Nieuw is dat ook in cao’’s voor traditionele mannenberoepen afspraken worden gemaakt. Dat zegt Margreet Woessner van de Stichting Werk&Mantelzorg.

CAO
FNV verliest opnieuw in zaak loonakkoord

De FNV trekt ook in de hogerberoepszaak over het loonakkoord voor ambtenaren aan het kortste eind. Het gerechtshof in Den Haag wees de eis van de vakcentrale om de afspraken ongeldig te laten verklaren af.

CAO
Arbeidsmarktfit staat centraal in nieuwe cao ING

De ruim 16.000 werknemers van ING krijgen in de periode tot en met 2017 jaarlijks een loonsverhoging van 1,25 procent, met ingang van dit jaar. Eind 2015 wordt ook een waarderingstoeslag uitgekeerd van 1000 euro. Het akkoord over een nieuwe cao en een sociaal plan omvat ook afspraken om werknemers met opleidingen en trainingen ‘ arbeidsmarktfit’ te maken.

CAO
FNV zet acties door en dreigt met kort geding

Het merendeel van de vakbonden heeft groen licht gegeven voor loonstijging van de ambtenaren. De CNV, CMHF en het Ambtenarencentrum gingen akkoord, maar FNV tekende als enige niet. De FNV kondigde aan het niet bij de uitspraak te laten zitten en over te gaan tot actie.

CAO
FNV: Loonakkoord is sigaar uit eigen doos

Het loonakkoord dat het kabinet-Rutte vorige maand sloot, is grotendeels een sigaar uit eigen doos. Rijksambtenaren krijgen weliswaar ruim 5 procent loonsverhoging, maar dit kost werknemers en gepensioneerden tot 15 procent van hun pensioen, blijkt uit berekeningen van de FNV.

CAO
‘Seniorendagen op hun retour’

Het lijkt erop dat de seniorendagen, vakantiedagen voor vijftigplussers, hun langste tijd hebben gehad. Dat meldt Trouw vrijdag op basis van eigen onderzoek.

CAO
Loonsverhoging voor rijksambtenaren

Het kabinet heeft een akkoord gesloten met drie vakcentrales over een loonstijging voor de 120.000 rijksambtenaren, voor leraren, politieagenten, militairen, personeel van de douane en de Belastingdienst en ander overheidspersoneel. Dat maakte Premier Mark Rutte vandaag bekend.

CAO
Vernieuwende afspraken binnen cao s

In acht op de tien nieuwe cao s staan afspraken om werknemers tot een hogere leeftijd aan het werk te kunnen houden. Dit is een van de voorbeelden van vernieuwende afspraken die de laatste tijd vaker in cao s worden opgenomen door werkgevers en vakbonden.

CAO
Loonoffer V&D van de baan, 400 mensen weg

Een aangekondigde loonkorting bij warenhuisketen V&D is van de baan. In plaats daarvan komt er een reorganisatie die vierhonderd banen kost. Dit is de uitkomst van overleg tussen de warenhuisketen met de vakbonden, lieten de partijen vrijdag weten.

CAO
Waarom Jongeren een eigen cao willen

De cao moet op de schop, maar wie durft de eerste stap te zetten in het spanningsveld tussen werkgevers en vakbonden? Nu de volwassenen het laten afweten komen de jongeren in actie!

CAO
Cao-afspraken vernietigen werk

Cao s dienen niet in het algemeen belang en passen niet bij onze steeds flexibelere economie. Dat stelt VVD-Kamerlid Anne Mulder in dagblad Trouw.

CAO
Loon ambtenaren blijft achter op lonen bedrijfsleven

Werknemers in dienst van de overheid zijn ook vorig jaar met hun loonsontwikkeling flink achtergebleven bij werknemers bij particuliere bedrijven. Het cao-loon van ambtenaren steeg gemiddeld met 0,5%; de cao-lonen in het bedrijfsleven met 1,1%.

CAO
Huidige arbeidsmarkt vraagt om modernisering cao

Naar verwachting bestaat het aantal werkenden in Nederland in 2020 voor 30% uit flexwerkers. Het is tijd om de klassieke cao te moderniseren, vinden werkgevers en Piet Fortuin, de vicevoorzitter van CNV Vakmensen.

CAO
Supermarkten verhogen lonen alvast

Supermarkten stellen hun werknemers alvast per 1 januari 2015 1,25 procent loonsverhoging in het vooruitzicht, in het geval het niet lukt voor die tijd een cao af te sluiten. Dat maakten de werkgeversorganisaties Vereniging van Grootwinkelbedrijven in Levensmiddelen en Vakcentrum Levensmiddelen maandag bekend.

CAO
Meer dan de helft van de cao’s verlopen

Meer dan de helft van de cao’s in Nederland is inmiddels verlopen zonder dat er een nieuw akkoord is bereikt, zo blijkt uit cijfers van werkgeversvereniging AWVN. Het cao-overleg tussen werkgevers en werknemers blijft vastlopen op de hoge looneisen van de vakbonden, zeggen werkgevers.

1 2 3 6