BlogVergaderen op afstand verbindt

0

Natuurlijk, we zitten nog middenin de coronacrisis en het is nog niet te overzien hoe lang het allemaal gaat duren en wat de impact zal zijn. En hoewel niemand staat te juichen bij de huidige ontwikkelingen zien we toch zo nu en dan een lichtpuntje.

Het succes van een ondernemer is afhankelijk van vele factoren. In het leven van iedere ondernemer gebeuren er zaken die je niet onder controle hebt. De coronacrisis laat dat in vele gedaanten zien. Je wordt als ondernemer gedwongen keuzes te maken zonder dat er feitelijk iets te kiezen valt.

Thuiswerken is bepaald geen zeldzaamheid meer, maar nog steeds is niet iedere werkgever daar even enthousiast over. Bijvoorbeeld omdat vergaderen nu eenmaal beter zou werken als je fysiek dezelfde ruimte deelt. Of toch niet? Deze weken heb ik vergaderingen bijgewoond met zowel 1 collega als met 100 collega’s, via Microsoft Teams. En dat werkte verbazingwekkend goed.

Door de omstandigheden zie je elkaar bovendien anders dan anders; met de kat op het toetsenbord, de peuter op schoot of met een rommelige bedcoupe, omdat je de camera toch maar aanzette onder zachte dwang van je collega’s. Vergaderen op afstand verbindt misschien wel meer dan je zou verwachten.

Wat verbindt ons?

Vergaderen verbindt natuurlijk niet echt; de crisis verbindt. Niet alleen omdat je samen zoekt naar oplossingen om toch je werk naar behoren te doen en daarin moet improviseren, maar vooral omdat je elkaar daarbij nodig hebt. De verantwoordelijkheid wordt meer gevoeld en gedeeld als de energie goed is op de werkvloer.

Positieve energie maakt productief en is net zo besmettelijk als het virus waar we met z’n allen tegen strijden. Een collega die in zijn nette pak voor de camera plaatsneemt terwijl hij de deur niet uitgaat, een dochter van een collega die haar balletpakje laat zien, de echtgenoot van een collega die achteloos koffie bij haar neerzet tijdens de dagelijkse stand-up; er wordt samen smakelijk om gelachen en het werpt een ander licht op de mensen met wie je hetzelfde doel nastreeft: de situatie beheersbaar en werkbaar maken.

Natuurlijk is corona geen ‘laughing matter’ en denken we zeker niet licht over de situatie. We mogen ook niet vergeten dat niet iedereen in de omstandigheid is om vanuit huis te werken. Maar wat we wel kunnen leren van deze crisis is dat het ook aarzelende ondernemers dwingt te improviseren en daardoor vooruitstrevender te zijn dan ze misschien zouden willen. Zeker als de crisis maanden aanhoudt.

We spreken elkaar. Wie weet via Teams, Zoom, Whereby, of via een andere tool. Zie hiervoor het artikel over de tools die beschikbaar zijn voor vergaderen op afstand.

Lees meer over:

Over Auteur

Dit artikel is geschreven door een auteur van XpertHR. XpertHR wordt gemaakt door een team van interne juristen en externe specialisten. Het XpertHR team werkt samen met arbeidsrechtadvocaten belastingadviseurs van gerenommeerde partijen en de beste specialisten uit het vak.