BlogVan afgestudeerde HRM-professional naar speurder HR-vacatures

0

Student Mickey Reedijk heeft de weg naar afstuderen binnen de HRM met succes bewandeld. Het is tijd voor hem om de volgende stap te zetten; zoeken naar een leuke, bijpassende baan binnen het HR-werkveld. Laat de HR-vacatures maar binnenstromen!

Doorstuderen of werkervaring opdoen?

Nu ik klaar ben met mijn scriptie en deze gelukkig gehaald heb, is het tijd om de volgende stap te nemen. Ik heb een tijdje nagedacht over doorstuderen, maar werkervaring opdoen past toch beter bij mij. Ik heb voor mijn gevoel voorlopig even genoeg in de schoolbanken gezeten en zit vol energie om aan de slag te gaan binnen het HR-werkveld. Gelukkig is dit tijdperk een tijdperk van werken én leren, dus ik heb het volle vertrouwen erin dat ik nog veel zal gaan (bij)leren gedurende mijn carrière. Een positief vooruitzicht, vind ik, want naar mijn mening ben je eigenlijk nooit uitgeleerd.

Het HR-vak is er een waar ervaring een belangrijk onderdeel is. In mijn opleiding merkte ik dit sterk tijdens de stages die ik liep. In de lessen kwamen de onderwerpen in de theorie naar voren maar pas toen ik de situaties, de problemen en de oplossingen in de praktijk zag, begreep ik ze echt en leerde ik er nog meer van. Ook dit is een reden dat ik wil gaan werken in plaats van doorstuderen; ik kan niet wachten om ervaring op te doen.

Zoektocht naar HR-vacatures

Omdat ik kortgeleden ben afgestudeerd en nu dus daadwerkelijk kan gaan zoeken naar een baan, heb ik nog weinig ervaring met opspeuren van HR-vacatures en solliciteren. Qua vacatures heb ik in ieder geval al wel door dat het een goede tijd is om te zoeken naar een baan door de huidige krapte van de arbeidsmarkt. In een snelle blik op vacatures in de buurt, zie ik tussen het grote aanbod meerdere vacatures die mij aanspreken en leuk lijken. Ik vind het soms wel lastig om te bepalen wat een goede startersfunctie zou zijn. Hier zal ik echter achter komen door gewoon op mijn gevoel af te gaan, verschillende dingen te proberen en te solliciteren. De goede functie zal vanzelf op mijn pad komen.

Persoonlijke ondervindingen HR-wereld

Ik heb dingen graag op orde en daarom maak ik ook graag gebruik van een to-do-list. Maar uit de praktijk blijkt dat er in het leven van een HR-adviseur zomaar dingen tussen kunnen komen die acuut moeten gebeuren. Denk bijvoorbeeld aan gesprekken met medewerkers of sollicitanten die acuut worden ingepland.

Hiernaast lees ik in vakbladen en websites veel over HR Analytics. Tijdens mijn derde jaar kreeg ik het ook als vak in de opleiding in combinatie met mijn stage. Zo kon ik het onderwerp HR Analytics gelijk praktisch toepassen binnen een bestaande organisatie. Tijdens mijn stage heb ik gekeken in hoeverre HR Analytics worden gebruikt in mijn stageorganisatie en op welke manieren het gebruik kan worden verbeterd. Ik merkte dat het vrijwel onmisbaar is.

Als ik klaar ben met mijn zoektocht naar een nieuwe baan als afgestudeerde young professional, zal mijn lijstje van persoonlijke ondervindingen nog groter worden. Voor nu sta ik nog aan het begin van mijn carrière. Tijd om daar verandering in te brengen, tijd om verder te speuren naar HR-vacatures!

Lees meer over:

Over Auteur

Mickey Reedijk is Junior HR adviseur. In zijn blogs gaat hij schrijven over zijn ervaringen als young professional op diverse HR-afdelingen.