BlogOver het Jaar van het Varken en hoe we nog gelukkiger worden in 2019

0

De Chinese horoscoop gaat ervan uit dat dieren en mensen goede en minder goede eigenschappen hebben. Dat betekent ook dat zij niet met iedereen goede vrienden kunnen zijn. Is het dan wel mogelijk om iedereen volledig gelukkig te maken in een organisatie?

Volgens de Chinese Jaarhoroscoop leven we in 2019 in het “Jaar van het Varken”. Het varken is het twaalfde dier in de twaalfjarige cyclus van de Chinese dierenriem. Varkens zijn in deze zienswijze mensen die geboren zijn in bijvoorbeeld 1947, 1959, 1971, 1983, 1995, 2007 of 2019. Andere dieren van deze dierenriem zijn onder meer de rat, de os, het konijn, de slang, het paard, de aap en de haan. Aan het varken worden in de Chinese cultuur een aantal goede eigenschappen toegekend: tolerant, begrijpend, geestdriftig, aardig, sympathiek, waarheidlievend, vriendelijk en gesteld op gezelligheid. Naast deze goede eigenschappen zijn er ook een paar kwetsbare eigenschappen. Zo houdt het varken van lekker eten en is goedgelovig. Het varken heeft kans op goede relaties met de hond, de geit en de draak en slechte relaties met de tijger en de slang.

Werkgeluk in organisaties

In Nederland slagen we er aardig in om mensen gelukkig te maken. Nederlanders behoren tot de meest tevreden bewoners van onze aardkloot, volgens World Database of Happiness waar ons land een gemiddelde score van 7,6 heeft. Daarmee zien we een licht opwaartse trend vergeleken met voorgaande jaren. In Europa doen alleen IJsland (8,1), Noorwegen (8,0), Zwitserland (8,0) Zweden (7,8) en Luxemburg (7,7) het beter. Een boeiende vraag is dan: wat kunnen we vanuit HR bijdragen dat Nederland net zo hoog scoort als IJsland? Verder werken aan emancipatie, een onderwerp waar IJsland goed op scoort, kan geen kwaad. Daarnaast kunnen we werken aan het vergroten van gewenste werkzekerheid, het beteugelen van werkdruk en het vergroten van afwisseling. Geef ook feedback over nuttigheid van prestaties, benut kennis en vaardigheden en zorg voor meer ruimte voor creativiteit en innovatie en een gepersonaliseerde werkomgeving.

Mogelijkheden voor HR

Dat er veel (meer) mogelijk is, is duidelijk. Op veel gebieden bieden organisaties al arrangementen, die inspelen op de variërende wensen van medewerkers. Van variabele werktijden, cafetaria-systemen, decentralisatie, zelfsturing en autonome teams tot werkoverleg en een proactieve invulling door ondernemingsraden.
Maar er blijven ook nog genoeg uitdagingen over, zoals; het ontwikkelen van een inspirerende vertrouwenscultuur. Die cultuur nodigt uit tot identificatie, bevordering van stimulerende en ruimte biedende leiderschapsstijlen en het bouwen aan teams, waarvan de leden lol hebben in hun samenwerking.

Dit jaar zijn er veel kansen, maar ook wat risico’s voor meer geluk. De voorlopig nog blijvende spanning op de arbeidsmarkt maakt beteugeling van werkdruk niet eenvoudig, maar zorgt wel voor een stevige daling van ontslagprocedures via kantonrechter en UWV: van 37.700 in 2015 naar 19.500 in 2017. De Wet Arbeid in Balans levert nog niet de gewenste vergroting van werkzekerheid. Ook de vergroting van pensioenzekerheid vraagt nog veel overleg en compromisbereidheid. Toch moeten we in 2019 qua geluk een stukje verder in de richting van de 8,1 van IJsland kunnen komen. Dat valt niet mee en over het halen van een 10 hoeven we ons helemaal geen illusies te maken. Al is het maar omdat het varken, de tijger en de slang en ook andere dieren en mensen soms moeite hebben om met elkaar samen te werken.

Lees meer over:

Over Auteur

Dr. Job Hoogendoorn is auteur bij XpertHR. Ook is hij partner bij Erasmus Research & Business Support (ERBS). Hiervoor was hij hoofddocent HRM en directeur van de parttime master Bedrijfskunde van de Rotterdam School of Management. Hij publiceert over HRM, SHRM, HR Planning, talent management, MD, opleiding en ontwikkeling en medezeggenschap. Voor vragen kun u mailen aan jhoogendoorn@rsm.nl.