Blog‘HRM moet steeds meer onderzoeken en analyseren’

0

HR-analytics is steeds meer in trek bij HR-professionals. Voor HRM-student Mickey Reedijk is het daarom erg nuttig om als startende op de arbeidsmarkt verstand te hebben van onderzoek, analyseren en onderbouwen door middel van data.

‘De beginfase van mijn afstudeertraject is bijna nabij en binnenkort begint het daadwerkelijke onderzoek. Dit begin ga ik invullen door middel van enquêtes. De enquête van mijn onderzoek is nog niet compleet, maar ik ben het al een tijdje aan het perfectioneren.’

Onderzoeken vanuit HRM-opleiding

‘Tijdens mijn opleiding heb ik meerdere malen onderzoek moeten doen. Zo had ik werkelijk het vak Onderzoek en pas ik in grote lijnen hetzelfde toe voor mijn afstudeeropdracht. Voor dat vak moest ik bijvoorbeeld bij een bestaande organisatie onderzoek doen door het uitzetten van enquêtes onder de medewerkers van het bedrijf. Wij onderzochten hoe vrijwilligers, die daar werkzaam zijn, gebonden konden blijven aan de organisatie. De resultaten van de enquêtes hadden we gebruikt voor het schrijven van een advies. Het afnemen van dit onderzoek was destijds best lastig, maar ik heb er wel veel van geleerd en die kennis pas ik nu toe.’

HR-analytics groeit

‘Het belang van onderzoek hangt sterk samen met de ontwikkeling van HR-analytics. Het is gunstig voor de afdeling HR om haar onderwerpen en bijhorende standpunten met data te kunnen onderbouwen. Daarvoor is goed onderzoek nodig, bijvoorbeeld door middel van enquêtes. Op die manier vergaar je keiharde data die geanalyseerd kan worden en daarna gebruikt kan worden om bijvoorbeeld een advies stevig te onderbouwen. Dat is niet alleen nuttig maar geeft naar mijn mening ook veel voldoening. Daarom vind ik dat de vakken die zich op onderzoek richten en het doen van afstudeeronderzoek een waardevolle bijdrage hebben. Omdat HR-analytics een groeiend onderwerp is, is het verstandig om als startende op de arbeidsmarkt verstand te hebben van onderzoek, analyseren en onderbouwen door middel van data.’

Doe jij ook een HRM-opleiding? Deel jouw ervaring hieronder.

Lees meer over:

Over Auteur

Mickey Reedijk is Junior HR adviseur. In zijn blogs gaat hij schrijven over zijn ervaringen als young professional op diverse HR-afdelingen.