BlogZou HR zich moeten mogen bemoeien met leefstijl van werknemers?

0

Zouden werkgevers en HR-professionals zich moeten mogen bemoeien met de leefstijl van hun werknemers? AFAS Software doet het wel. Als de directeur ziet dat een werknemer dikker wordt, dan zegt hij daar iets van. Wat vindt u?

Ja! Een werkgever heeft ook last van een ongezonde leefstijl

Ja! Zegt de ene volmondig. Natuurlijk mag een werkgever zich bemoeien met de leefstijl van zijn medewerkers. Als een werknemer ziek is, dan draait de werkgever immers ook voor de kosten daarvan op. Niet alleen moet de werkgever het loon tijdens ziekte doorbetalen. Hij moet ook de kosten voor re-integratie betalen én een vervanger regelen en betalen. Als dat allemaal van de werkgever gevraagd wordt, dan mag hij ook zorgen dat de medewerkers zo gezond mogelijk leven.

Nee! Met de leefstijl van medewerkers heeft een werkgever niets te maken

Nee! Zegt een ander. Het gaat een werkgever niets aan hoe een werknemer zijn leven leeft. Als hij zijn werk gewoon goed doet, dan moet de werkgever verder niet zeuren over het gewicht mag een werkgever zich niet bemoeien met de leefgewoontes van de werknemer.

AFAS Software doet het wel

In het AD laat AFAS Software weten zich wel te bemoeien met de leefstijl van haar werknemers. De directeur van het bedrijf laat weten dat hij het geven van commentaar op de werkvloer niet schuwt. Als hij ziet dat een werknemer dikker wordt, dan zegt hij daar iets van. Zijn beweegreden; hij geeft oprecht om zijn werknemers.

Is uw leefstijl groen, oranje of rood?

AFAS is echter nog een stap verder gegaan, zo vertelt de directeur in het AD. De werknemers hebben allemaal een gezondheidscheck ondergaan. Uit deze check komt een score; groen, oranje of rood. Groen = goed bezig! Oranje = kan beter. En rood = aan de slag!

Adviseren, stimuleren en niet in de verleiding brengen

De arbeidsrechtelijke situatie komt neer op het volgende. Een werkgever mag veel maar de werknemer moet niets als het gaat om zijn leefstijl. De werkgever mag de werknemer best adviseren om te gaan sporten, te stoppen met roken of op dieet te gaan. De werkgever mag de werknemer daarbij ook stimuleren, bijvoorbeeld door aan te bieden om een cursus stoppen met roken voor de werknemer te betalen. Uiteraard mag de werkgever in zijn eigen bedrijf zorgen dat verleidingen als een rookhok en snacks in de kantine in de ban worden gedaan.

Een gezondheidscheck

AFAS geeft aan dat ‘alle’ werknemers een gezondheidscheck hebben ondergaan. Het is dan de vraag of de werknemers vrij waren om aan die check mee te doen of niet. Werknemers kunnen niet worden verplicht om aan een gezondheidscheck mee te doen. Als een werknemer ziek is, dan moet hij naar de bedrijfsarts als de werkgever dat van hem vraagt, maar verder gaat de bevoegdheid van de werkgever onder normale omstandigheden niet.

Brandweer en politie
Voor sommige beroepen geldt wel dat een werkgever van zijn medewerkers mag vragen om fit te zijn. Dat mag als deze fitheid nodig is voor een goede uitoefening van zijn werk. Dat is bijvoorbeeld bij brandweer- en politiemensen het geval. Het doel moet dan wel de middelen heiligen. Als een politieman rookt maar wel slaagt voor de fitheidtest, dan mag de werkgever hem nog steeds niet verbieden om te roken. Adviseren mag natuurlijk weer wel.

Zie ook: Hebben werkgevers voldoende ruimte om ziekteverzuim tegen te gaan?

 

Lees meer over:

Over Auteur

Mr. Edith van Schie is auteur bij XpertHR. Daarnaast is zij adviseur op het gebied van arbeidsrecht en HR. Edith is jarenlang actief geweest als arbeidsrechtadvocaat, maar heeft de zaken ook een paar jaar van een ‘andere kant’ kunnen bekijken toen zij bij de rechtbank werkzaam was. Zij publiceert over arbeidsrecht en HR.