BlogHoe maakt HR van een talentvolle medewerker een succesvolle medewerker?

0

Volgens HRM-professional Aimée Floris zoekt HR de meest talentvolle mensen voor de organisatie. Een talentvolle medewerker zorgt er immers voor dat een organisatie succesvol is. Toch?

Inzicht in competenties

Een assessment is een onderdeel van veel sollicitatieprocedures. Organisaties zetten dit in om inzicht te krijgen in de talenten en competenties van een kandidaat. Helaas zie ik in de meeste gevallen dat het assessment na het vervullen van de vacature in het dossier verdwijnt en niet wordt ingezet om de talenten en vaardigheden van medewerkers verder te ontwikkelen. Het lijkt wel alsof managers denken dat de medewerker succesvol is in zijn rol, wanneer diegene goed scoort op een aantal competenties. Daar geloof ik niet in.

Ik vergelijk het ontwikkelen van talenten en kwaliteiten graag met sport. Een sporter kan talent hebben, maar als hij niet traint en niet begeleid wordt door een goede coach, dan zal de sporter niet succesvol zijn. En dat werkt ook zo met vaardigheden. Als een sporter goed getraind is maar zijn kwaliteiten niet op slimme manier inzet, dan leidt dit niet tot succes. Een teamcoach zet de teamleden zo in dat zij gezamenlijk een prestatie kunnen neerzetten.

Persoonlijke kwaliteiten

Wat mij verder opvalt bij het ontwikkelen van medewerkers, is dat organisaties vooral kijken naar de functie-eisen. Zij kijken niet naar de persoonlijke kwaliteiten waarop zij iemand hebben aangenomen voor de job. Eens per jaar krijgt de medewerker een beoordeling en feedback op de minder sterke punten. Zij maken afspraken  over welke aandachtspunten in het komende jaar ontwikkeling nodig hebben. Mijn persoonlijke ervaring is dat ik ieder jaar dezelfde feedback kreeg. Als ik daar het hele jaar aan moet trekken, dan motiveert mij dat niet. Ik groei juist meer zodra ik word ingezet op mijn sterke punten. Dan voel ik me erkend, gemotiveerd, uitgedaagd en boek ik ook nog eens mooie resultaten. Succes bereikt de organisatie niet door van vijfjes een zesje te maken, maar van achten een tien te maken. Dus wat is in mijn beleving de sleutel tot succes? Als medewerkers op hun talenten worden ingezet, goed worden getraind en coaching krijgen.

Maar dat doen organisaties toch met mooie opleidingsprogramma’s, academies en studiebudgetten? Ja, dat doen ze, maar gebaseerd op functies en positie in een organisatie. We volgen cursussen en trainingen om onszelf te verbeteren, dus waarom zouden we trainingen volgen voor iets wat we al kunnen? Daar ligt wat mij betreft de sleutel. Ik adviseer organisaties om naar de persoon te kijken in plaats van de functie die de medewerker (op dat moment) heeft. Ga vanaf dag één dat iemand start in de organisatie aan de slag met het ontwikkelen van de potentie die u in diegene zag tijdens de sollicitatie. Welke kwaliteiten en toegevoegde waarden maakten dat u deze kandidaat in huis wilde halen? En wat heeft hij of zij nodig om te excelleren?

POP toolbox

Kortgeleden heb ik een POP toolbox ontwikkeld voor een organisatie die verder wil professionaliseren en haar medewerkers wil laten doorontwikkelen. Zij wilden een toolbox om medewerkers zelf de regie te geven over hun professionele en persoonlijke ontwikkeling en een formulier om het gesprek tussen medewerker en leidinggevende hierover te ondersteunen. Dit formulier begint met een SWOT, het in kaart brengen van sterke en zwakke punten van de medewerker en – heel waardevol – de kansen en bedreigingen van deze sterke en zwakke punten. De kansen, daar zit de toegevoegde waarde van de medewerker voor het succes van de organisatie. En de bedreigingen, die wilt u proberen te minimaliseren. Dit kan bijvoorbeeld door sterke punten in te zetten om toch tot een bepaald resultaat te komen. Of door bepaalde werkzaamheden door of met een collega te doen. Hoe zet de organisatie teamleden op de juiste plek om gezamenlijk een prestatie te leveren? Dus, hoe gaat u met de organisatie talent inzetten voor succes? Dat is iets om als HR-professional over na te denken.

Lees meer over:

Over Auteur

Aimée Floris is HR business partner met een sterke focus op duurzame ontwikkeling. Met Excel Yourself helpt zij organisaties en haar mensen het beste uit zichzelf te halen door middel van consultancy, trainingen en ontwikkelassessments.