BlogHoe krijgt HR de juiste persoon op de juiste plek?

0

Veel bedrijven worstelen ermee: strategische personeelsplanning. Oftewel: hoe krijg ik de juiste mensen op de juiste plek zodat zij optimaal kunnen groeien en/of presteren? En inderdaad, het zou reuze fijn zijn wanneer iedere medewerker op de plek zit waar hij of zij het beste tot zijn recht komt. Maar lastig is het zeker wel.

Laatst las ik een bericht over een grafisch ontwerper die liever richting de software-ontwikkeling wil. Echter had deze persoon hier niet de juiste opleiding voor, waardoor zijn aanbod werd afgewezen. Terug op zijn plek als grafisch ontwerper, maar eigenlijk doodongelukkig in zijn baan. Dit soort gevallen horen we vaker en dat is zonde. Er wordt geen aandacht besteed aan de ontwikkeling van de medewerker, waardoor hij of zij ontevreden is en dus niet optimaal presteert. Daarnaast loopt u ook nog eens het risico dat hij de organisatie verlaat. En dat zou niet heel erg zijn wanneer deze medewerker niet talentvol is, maar misschien wordt het wel een kei in software-ontwikkeling. Dat is tenslotte waar zijn passie ligt, alleen komt u daar niet achter als hij die kans niet krijgt.

Cultural fit

Terug naar het onderwerp ‘strategische personeelsplanning’. Het begint allemaal met het aannemen van medewerkers op basis van ‘cultural fit’ en niet alleen op basis van kwaliteiten. Brad Smart ontwikkelde hiervoor een mooie techniek genaamd ‘Topgrading’. Hierbij ontwierp hij een model met twee assen: cultuur en productiviteit. Het zetten van de juiste mensen op de juiste plek is een heel dynamisch proces. Iemand kan bijvoorbeeld in de ene rol een A-speler zijn (een goede cultuur-fit en heel productief), maar in de andere rol een B- of zelfs D-speler. Het is een samenspel van de context van de organisatie en iemands persoonlijke ambitie. Het kan zelfs verschillen per levensfase of per team waarin wordt samengewerkt. Daarom is het belangrijk om continu in gesprek te blijven. Een medewerker kan zich vandaag namelijk prima voelen in een functie, maar maakt ook levens veranderende gebeurtenissen mee, die ook de rol op het gebied van werk kunnen beïnvloeden.

Talent en kwaliteiten

Goed, de juiste persoon is binnen, en dan? Hoe zorgt u er dan voor dat deze persoon op de juiste plek zit zodat hij of zij optimaal kan presteren? Ten eerste is het goed om te kijken waar deze persoon goed in is. Is het van nature iemand die met heel veel nieuwe ideeën komt? Is het iemand die graag contact maakt met nieuwe mensen? Is het iemand heel zorgzaam is en graag voor anderen zaken regelt? Er is een hele range aan kwaliteiten. Op basis van deze kwaliteiten kunt u bepalen waar deze persoon het beste past. Heeft u bijvoorbeeld iemand die graag contact maakt met anderen, dan is een plekje op de salesafdeling voor hem/haar waarschijnlijk perfect. Heeft u iemand die graag voor anderen zorgt en graag de juiste structuur behoudt, dan is het wellicht een goede office manager.

Ontwikkeling in de diepte

Naast het ontwikkelen in de breedte, kunnen medewerkers zich natuurlijk ook ontwikkelen in de diepte en verder ingaan op een bepaald onderdeel. Wat het beste is, is voor iedere persoon verschillend. Er zijn mensen die graag van alles wat meekrijgen, maar er zijn ook mensen die zich juist graag in één onderwerp verdiepen. Veel organisaties worstelen (nog steeds) met de vraag: ‘Moet je van iemand die een specialist is ook een manager moet maken, of ga je ervoor zorgen dat hij een extreem goede specialist wordt?’.

Feedback

Een andere manier om erachter te komen wat de kwaliteiten van medewerkers zijn, is om mensen die nauw met diegene samenwerken te vragen waar deze persoon goed in is. Wat zijn de redenen dat iemand wordt vertrouwd? Waar ziet u dat hij of zij energie van krijgt? Dat geeft heel veel inzicht, ook voor de medewerker zelf. Vraag het ook aan de medewerker zelf. Speciaal hiervoor hebben wij een spel ontwikkeld met diezelfde vragen: ‘waar krijg je de meeste energie van? Waar ben je trots op? Waar wil je naartoe? Ga samen op zoek naar wat de volgende stap kan zijn. Dit is altijd een combinatie van waar de medewerker naar toe wil en wat de organisatie kan bieden en ook dat is continu in beweging. En dat is juist heel leuk.

En wat dit alles oplevert? Heel simpel. Mensen die het goed doen, maken dat uw bedrijf het goed doet. Mensen die tevreden zijn en lekker in hun vel zitten doen alles voor hun klant en doen alles voor elkaar, dat zorgt voor een positieve flow en dat maakt uw bedrijf succesvol. De beste bedrijven investeren veel in hun mensen, en dat is enorm belangrijk.

Lees meer over:

Over Auteur

Iris Zonneveldt is CEO van Treams, een software platform voor performance management. Hiernaast heeft zij jarenlange ervaring in HR en is zij uitgeroepen tot HR Talent of the Year in 2018.