BlogGebrek aan ervaring: junior HRM’er staat na 3 dagen buiten

0

Afgestudeerde HRM’er Mickey Reedijk begon kort na zijn studie in het HR-werkveld. Hoe mooi deze deur ook openging, na drie dagen werd zijn HR-titel weer van hem afgenomen door gebrek aan ervaring.

In mijn vorige blog vertelde ik dat ik was aangenomen voor een HR-functie in de hotelbranche. Helaas was dit slechts van korte duur. Ik kreeg namelijk al snel te maken met de keerzijde van het werkzame leven; na drie dagen stond ik weer buiten. De reden was dat er toch behoefte was aan iemand met meerdere jaren werkervaring. Aangezien ik net van school kom, kon ik niet aan die behoefte voldoen. Onverwachts en heel erg jammer. Als HRM-afgestudeerde begrijp ik natuurlijk dat dergelijke keuzes gemaakt moeten worden in belang van de organisatie, maar toch kwam de klap hard aan.

Ik had niet verwacht dat – na zo een korte tijd werkzaam te zijn – de impact zo groot zou zijn. In de dagen en zelfs nog weken erna was ik flink van slag. Het enthousiasme waarmee ik ervoor nog aan mijn carrière begon was zo goed als weg. De zoektocht naar een baan, die eigenlijk juist zo vloeiend en naar tevredenheid was verlopen, moest weer worden hervat: ik was naar mijn gevoel weer terug bij af.

Helaas, gebrek aan ervaring

Na een korte periode van moed verzamelen en reflecteren op wat er nu eigenlijk gebeurd was – van een maand solliciteren, naar euforie omdat ik was aangenomen tot spanning voor het nieuwe werkzame leven naar teleurstelling – ging ik weer door met zoeken naar een geschikte baan. Deze zoektocht ging wat moeilijker dan nadat ik net was afgestudeerd. Ik was namelijk een stuk minder enthousiast, ik was een hoop vertrouwen kwijt en ik werd door bijna elke organisatie waar ik solliciteerde erop gewezen dat ik niet genoeg werkervaring had om voor een gesprek in aanmerking te komen. Het leek wel of iedereen een jong, net-afgestudeerde HRM’er zocht die wel al vijf of zes jaar ervaring op zijn cv heeft. ‘Bedankt voor de interesse maar helaas’, bleef in de mailbox verschijnen. Erg ontmoedigend, aangezien ik en vele mede (ex-)studenten toch écht ergens moeten beginnen om die jaren ervaring op te doen. Maar goed, ik bleef uiteraard doorzoeken.

Euforische staat

Toen kwam er op een gegeven moment een vacature in de organisatie waar ik mijn stages gedurende mijn opleiding heb gelopen. Ik werd uitgenodigd voor een gesprek, het gesprek verliep goed en er was wederzijdse interesse. Ik kan nu met vreugde vertellen dat ik mijn eerste werkdagen als Assistent HR heb volbracht en dat ik het er heel goed naar mijn zin heb. Ik zit weer in mijn euforische staat en heb in ieder geval veel geleerd van deze ervaring.

Lees meer over:

Over Auteur

Mickey Reedijk is Junior HR adviseur. In zijn blogs gaat hij schrijven over zijn ervaringen als young professional op diverse HR-afdelingen.