BlogDe misvattingen over een burn-out

0

Veel mensen denken dat het hun niet zal overkomen, een burn-out. Toch zit het in een klein hoekje en wordt een burn-out vaak te laat herkend. Waar gaat het nu mis in het voorkomen van uitval? Psycholoog Agathe Hania geeft handvatten aan leidinggevenden.

Tess, een jonge ambitieuze en sterke vrouw, dacht dat het haar niet zou overkomen. Ze had een fantastische baan bij een adviesbureau, was gelukkig getrouwd en had een fantastisch zoontje. Totdat het noodlot toesloeg. Haar man vertelde haar out of the blue dat hij van haar wilde scheiden. Na dit onverwachtse nieuws kwam Tess thuis te zitten met de ‘diagnose’ burn-out.

Voorkomen is beter dan genezen

Hoe had de uitval van Tess voorkomen kunnen worden? Uiteraard is het belangrijk dat een leidinggevende of HR haarscherp de signalen van een burn-out in beeld heeft. Hierover schreef ik in een eerder artikel. Daarnaast is het belangrijk dat een leidinggevende focust op zowel de werkomstandigheden als privéomstandigheden én de persoonlijkheid van een werknemer. Hier gaat het in de praktijk nog wel eens mis. In mijn gesprekken met leidinggevenden word ik vaak geconfronteerd met de misvatting dat een burn-out veelal ontstaat door hoge werkdruk of andere onwenselijke werkomstandigheden.

Andere misvattingen over een burn-out
1. Hoge werkdruk is dé hoofdoorzaak voor het krijgen van een burn-out.
2. Als je werk doet wat je leuk vindt, raak je niet zo snel burn-out.
3. Als je echt op een burn-out afstevent, dan voel je dit en weet je intuïtief dat je een stapje terug moet doen.
4. Het overkomt de wat softere mensen. Mensen die onzeker zijn, of geen grenzen aangeven bijvoorbeeld.

Tess, een prachtig praktijkvoorbeeld

Tess is iemand die de lat hoog legt, ze geeft nooit op en is daarnaast ambitieus en perfectionistisch. Belangrijke persoonskenmerken die de kans op een burn-out vergroten. Met het praktijkvoorbeeld van Tess kan ik genoemde misvattingen in één keer van tafel vegen. Bij Tess waren niet alleen de uitdagingen op haar werk de oorzaak van haar uitval. Die uitdagingen hebben zeker een bijdrage geleverd. Ze had een baan waarin veel van haar werd verwacht. Daar kwam bij dat ze na haar zwangerschap parttime ging werken, waardoor de uitdaging nog groter werd. De persoonlijkheid van Tess speelde een nog belangrijkere rol. Dat een burn-out ‘de wat softere mensen’ overkomt is dus echt een fabel.

Verder hield Tess ontzettend van haar werk. Het was haar passie. Dus ook hier geen reden voor uitval. De druppel die de burn-out veroorzaakte was de plotselinge scheiding met haar man. Een belangrijk life-event wat de stress naar het hoogste niveau kan doen laten stijgen. Alleen dit life-event had overigens niet tot een burn-out hoeven leiden. Tess had ongemerkt al een hele periode van stress achter de rug. Een opeenstapeling van uitdagingen en keuzes waar ze niet tegen opgewassen was. Zo zie ik regelmatig terug dat een werknemer niet doorheeft dat hij of zij op een burn-out afstevent. Je kunt dan ook nooit met zekerheid zeggen: ‘Een burn-out? Dat overkomt mij niet.”

3 tips om een burn-out voor te zijn

1. Ken de werkomstandigheden van de werknemer (werkdruk, sfeer in het team, commitment etc.).
2. Ken de privéomstandigheden van de werknemer. Gebruik de lijst met life-events als hulpmiddel om te onderzoeken of hij of zij een vergrote kans heeft op uitval en blijf in gesprek. Durf het bespreekbaar te maken.
3. Ken de persoonlijkheid van de werknemer (doorzetter, perfectionist, loyaal, hoog verantwoordelijkheidsgevoel, hulpvaardig, moeite met grenzen aangeven etc.).

Lees meer over:

Over Auteur

Agathe Hania is psycholoog en stresscoach bij Hania | Coaching | Training | Advies. Zij begeleidt werknemers die burn-out zijn geraakt en ondersteunt MKB-organisaties om verzuim te voorkomen.