Blog‘Bevlogen medewerkers disconnecten regelmatig met hun werkwereld’

0

In organisaties draait het om kennis, prestaties, obstakels, groei en trends. Maar we lijken tijd en ruimte te missen. Blijf daarom bevlogen en maak je even los.

Naast alle HR-werkzaamheden vinden veel mensen het leuk om te dansen en te bewegen. Zo zingt Black Eyed Peas ook over disconnecten en lekker losgaan op de dansvloer. Ook ik als HRM-professional – met een dansachtergrond – weet dat echte connectie ontstaat wanneer we sommige dingen loslaten.

We got five minutes for us to disconnect
From all intellect collect the rhythm effect
Obstacles are inefficient, follow your intuition
Free your inner soul and break away from tradition

Om goed te dansen en het beste resultaat te halen, moeten we veel technieken onder de knie hebben, goed kunnen samenwerken met danspartners, het beste in elkaar naar boven brengen en altijd bijblijven en ontwikkelen om de concurrenten te kunnen verslaan. En zo gaat dat ook op het werk. In organisaties draait het om kennis en technieken, prestaties, obstakels die we tegenkomen, altijd bij moeten blijven om niet door anderen ingehaald te worden, overspoeld worden door vragen, nieuws en trends. We lijken de tijd en ruimte niet te hebben om een eigen mening over iets te vormen of op onze intuïtie af te gaan. We kunnen onszelf gemakkelijk in de snelle en veeleisende wereld verliezen.

Sterke en zwakke punten

Velen van ons willen het maximale uit zichzelf halen en voelen daarbij een bepaalde druk. Denk aan het gevoel om ergens bij te horen, niks willen missen en voldoen aan de eisen van onze omgeving. Dit kan overweldigend zijn, het geeft stress. We kunnen erdoor uit balans raken en meer van onszelf vragen dan goed voor ons is. Als we teveel of te lang aan deze stress onderhevig zijn en teveel van onszelf vragen, branden we op.

Stress op zich is niet negatief. Een stresssituatie zorgt voor vooruitgang, scherpte, betere prestaties. Denk aan de momenten dat u zenuwachtig bent voor een presentatie, even flink door moet lopen om te trein te halen of een deadline moeten halen. In zulke situaties is er gedurende een korte periode sprake van stress die ervoor zorgt dat we net iets scherper, alerter en sneller zijn. Het houdt ons tijdelijk fitter, wakker en geconcentreerder. Houdt stress over langere periode aan, dan worden deze sterke punten juist onze zwakke punten. In dat geval slapen we slecht, kunnen we ons niet meer concentreren en worden we minder stressbestendig.

Laat los

Om het maximale uit onszelf te halen, moeten wij het patroon doorbreken van de druk en de verwachtingen die wij voelen vanuit onze veeleisende omgeving. We zijn geneigd om ons aan te passen aan hoe anderen het voorschrijven of voordoen, maar dit voelt vaak niet prettig. Echt excelleren komt vanuit onszelf. Vanuit onze kracht en sterke kwaliteiten. Daarom is het belangrijk om te kunnen connecten met onszelf. Zoals gezegd ontstaat echte connectie als we sommige dingen loslaten. Verwachtingen, normen, negatieve invloeden en  loslaten dat we altijd en overal aan mee moeten doen en bij moeten zijn.

Loslaten kunnen we doen door te bedenken wat voor ons bijdraagt aan wat we willen bereiken. Wat heeft echt betekenis voor ons persoonlijk? En wat daar niet aan bijdraagt? Zijn we in staat verwachtingen, normen en negatieve opmerkingen te laten zijn wat ze zijn, zonder de stress dat dat dus betekent dat we iets fout hebben gedaan of harder moeten werken? Om te weten of we werkelijk in staat zijn om met onszelf te connecten, moeten we het volgende kunnen afstrepen: iedere opmerking of gebeurtenis zonder oordeel bekijken, zodat we echt zien of het ons verder helpt of (nog) niet.

Focus op vaardigheden

Connectie geeft openingen, connectie geeft ruimte om het eigen kunnen weer tot zijn recht te laten komen. Connectie geeft rust en vertrouwen om te verbinden met dat waar we goed in zijn, en het slim te benutten. Zonder die verbinding met onszelf wordt het bijna onmogelijk om de juiste verbinding te maken met alles om ons heen. Om het maximale uit onszelf te halen moeten we focussen op waar we goed in zijn, en op het inzetten van onze sterke punten en optimale samenwerking met anderen die ons kunnen aanvullen en versterken. Dan boren we ons echte potentieel aan om te presteren en om van en mee te komen in de snel veranderende omgeving. En kunnen we de verbinding leggen met onze omgeving zonder de balans of onszelf te verliezen! Een format dat alleen werkt als het vanuit jezelf komt.

Conclusie: Wanneer we disconnecten van onze omgeving om te connecten met onszelf en daarna te reconnecten met onze omgeving, kunnen we het beste uit onszelf halen.

Let’s get it started!

Lees meer over:

Over Auteur

Aimée Floris is HR business partner met een sterke focus op duurzame ontwikkeling. Met Excel Yourself helpt zij organisaties en haar mensen het beste uit zichzelf te halen door middel van consultancy, trainingen en ontwikkelassessments.