BlogBeginnend HR-adviseur: ‘Maak prioriteit van medewerkers met HR-vragen’

0

Zoals elke HR-professional ervaart, is het HR-takenpakket erg breed. Young HR professional Mickey Reedijk wil zijn HR-collega’s aan het denken zetten: ‘Leg de prioriteit bij HR-vragen van medewerkers’. 

Als beginnend HR-adviseur kreeg ik vanaf mijn eerst werkdag veel verantwoordelijkheid. In plaats van bijvoorbeeld mee te luisteren bij gesprekken, voer ik ze nu zelf. In plaats van te kijken hoe een ervaren HR-professional problemen oplost, is het nu aan mij om die op te lossen. De transitie van HRM-student naar HR-professional was toch uitdagend. In de schoolbanken leren we heel anders dan in een organisatie. Zo ben ik van mening dat we nooit uitgeleerd zijn en er zelf ook aan moeten blijven werken. Ik zie een leven lang leren voor me, zoals lector Jos Sanders zich daar hard voor maakt.

Ongoing leerproces

Als ik goed ben geland op mijn HR-plek, wil ik verder gaan leren. De vorm van mijn leerproces maakt niet uit, denk aan een thuiscursus of een opleiding in de avonduren. De arbeidsmarkt en wet en regelgeving veranderen razendsnel, waardoor HR ook razendsnel mee moet groeien. Daarbij geef ik toe dat HR naast scholing continu aan het leren is: over de organisatie, de processen, verschillende manieren van aanpakken, persoonlijke ontwikkeling.

Prioriteren

Zoals ik eerder vertelde kreeg ik aardig veel verantwoordelijkheden als beginnend HR-adviseur. Dat gaf mij de neiging om alles tegelijk te willen doen, wat natuurlijk niet mogelijk is. Soms was het even wennen waar ik de prioriteiten moest leggen. In mijn functie is er een aantal afdelingen waar ik werk voor verricht, en logischerwijs worden er dan van vele kanten vragen gesteld. Toch heb ik snel geleerd om mijn taken globaal op een rij te zetten en te kijken welke werkzaamheden de hoogste spoed hebben.

Zo maak ik regelmatig mee dat medewerkers een afspraak willen inplannen voor vragen over bijvoorbeeld hun indiensttreding. Ik zie het als prioriteit om met medewerkers en hun vragen bezig te zijn. Het liefst plan ik namelijk diezelfde dag nog een afspraak in, zodat ik gelijk de antwoorden kan geven waar zij naar op zoek zijn. Vooral bij een kwestie rondom indiensttreding kan een HR-medewerker laten zien wat voor mensenmens hij of zij is. Dit door er meteen voor hen te zijn.

HR-professional

Buiten de HR-vragen van medewerkers bekijk ik per dag welke zaken prioriteit hebben. Dit bepaal ik door mij in te leven in de medewerker(s) die bij de zaken betrokken zijn en door te kijken naar het tijdsbestek. De afgelopen drie maanden heb ik veel geleerd als beginnend HR-adviseur. Ik kijk uit naar de komende tijd waarin ik nog véél meer verwacht te leren en te ervaren. Dan vindt de transitie plaats van young professional naar professional. Waar leg jij als HR-professional de prioriteit?

Lees meer over:

Over Auteur

Mickey Reedijk is Junior HR adviseur. In zijn blogs gaat hij schrijven over zijn ervaringen als young professional op diverse HR-afdelingen.