4 vragen over beoordelen en leidinggevenden

0

In het XpertHR College deelde prof. dr. Ferry Koster zijn wetenschappelijke kennis over beoordelen. Gedurende de uitzending werden er veel vragen gesteld. In dit artikel beantwoordt Koster de vragen over beoordelen en leidinggevenden.

1. Tijdens het XpertHR College geeft Ferry aan dat je als manager de spreekbuis bent van de organisatie. Maar als manager ben je ook weer medewerker. Hoe dienen managers om te gaan met dit spanningsveld?

‘Dat klopt. En managers zullen daar vaak mee worstelen. Vanuit de werknemer zijn zij in ieder geval uitvoerder van het beleid (of er moet een situatie zijn waarin alles zo slecht loopt dat de manager werknemers in bescherming moet nemen tegen dat beleid, maar dan hebben we het wel over een extreme situatie). Eigenlijk geldt hier het volgende principe: als het nog niet zo is, maak het dan onderdeel van het werk van de manager om de doelen van de organisatie uit te dragen. In dat geval wordt het ook een stuk gemakkelijker aan te geven wat individuen daar aan bijdragen.’

2. Hoe kan HR een leidinggevende faciliteren om eenvoudig een goed gesprek te voeren?

Volledige vraag: Mijn ervaring is dat het goede gesprek leidt tot veel informatie voor mij als leidinggevende om te gebruiken voor de ontwikkeling van de lerende organisatie. Ik gebruik hiervoor appreciative inquiry. Hoe kan p en o een leidinggevende faciliteren om eenvoudig het juiste gesprek te voeren? En hoe om te gaan met feedback in een zelfsturend team?

‘Mijn idee is hier dat P&O of HR inderdaad moet faciliteren, dus hier is ook afstemming nodig, namelijk in de zin van achterhalen wat de behoefte van de leidinggevende is. P&O kan wat dat betreft een keuzemenu samenstellen waar zij uit kunnen kiezen. Wat volgens mij voorop moet staan is dat P&O die managers werk uit handen dient te nemen (en het ze vooral niet lastiger moet maken door met formulieren en procedures te komen). In plaats daarvan is het van belang dat zij het gesprek kunnen aangaan met hun mensen. Het aanreiken van structuren en methodes is daarbij belangrijk.’

3. Is beoordelen niet te sterk afhankelijk van de stijl, kennis en manier van leidinggevenden?

‘Het punt is hier dat je dat als zwakte of als sterkte kunt zien. Het leiden tot willekeur en flauwekulbeoordelingen, en dan is er iets goed mis. Als een leidinggevende echter in staat is hier goed mee om te gaan kan het goed uitpakken. Het kunnen afstemmen van de stijl van leidinggevende op de situatie is hier erg belangrijk (gezien de variatie aan wensen en behoeftes van werknemers).’

4. Een beoordelingsgesprek is een formeel moment waarop de leidinggevende zijn waardering kan uitspreken naar de medewerker. In de dagelijkse werkzaamheden schiet een stuk positieve terugkoppeling er vaak bij in.

‘Wat mij betreft is “waardering” zeker de kern. Waar het gaat om mijn stelling dat je je zou moeten richten op wat belangrijk is, is dat het kernpunt.’

Meer vragen en antwoorden uit het XpertHR College:

Over Ferry Koster

Ferry Koster

Ferry Koster is professor Innovatieve Samenwerkingsverbanden bij TIAS School for Business en Society (Van Spaendonck Chair). Hij houdt zich bezig met het onderzoeken van de relatie tussen samenwerking en ondernemerschap. Daarbij richt hij zich op onderzoeksvragen als: hoe nieuwe vormen van samenwerking ontstaan en wat de gevolgen daarvan zijn voor organisatieprestaties. Ook is Koster universitair hoofddocent Arbeid, Organisatie en Management bij de afdeling Bestuurskunde en Sociologie van Erasmus Universiteit Rotterdam. Koster doet onderzoek en publiceert regelmatig in internationale tijdschriften.

XpertHR College terugkijken

Het live XpertHR College vond plaats op 11 januari 2018. Terugkijken kan nog steeds. Door op onderstaande button kun u zich aanmelden. Vervolgens ontvang u een link waarmee u het XpertHR College kunt terugkijken.
Let op: tijdens het webinar nodigt Ferry u uit om vragen te stellen. Dat is niet meer mogelijk als u terugkijkt.

Meld u direct aan voor het XpertHR College
Lees meer over:

Over Auteur

Marloes Oelen is contentcoördinator van XpertHR. Met haar journalistieke blik zorgt zij ervoor dat jij helemaal niks mist.