4 vragen over 360 gradenfeedback

0

In het XpertHR College deelde prof. dr. Ferry Koster zijn wetenschappelijke kennis over beoordelen. Gedurende de uitzending werden er veel vragen gesteld. In dit artikel beantwoordt Koster de vragen over 360 gradenfeedback.

1. Wat is uw mening over de inbreng van collega’s bij de beoordeling van een medewerker, dus 360 gradenfeedback?

‘Helemaal geen slecht idee. Alleen is het enorm belangrijk dat er een veilige werksituatie is. Dus, het vereist veel inzet van de leidinggevende om de goede condities te scheppen.’

2. Zijn er al onderzoeksresultaten van organisaties die ervaring hebben met regelmatige 360 gradenfeedback per app? Dit als methode naast de jaarlijkse functionerings- en beoordelingsgesprekken?

‘Helaas niet, want het is een heel interessant idee (overigens is dit ook sterk afhankelijk van het type werk want het zal niet altijd mogelijk zijn die directe koppeling te maken). Wat we wel weten is dat een zo direct mogelijke koppeling tussen prestaties en beloning meer worden gewaardeerd dan wanneer het daar in een later gesprek nog een keer over zou moeten gaan. Wel zou ik dit dus inbedden in een breder “gesprek”.’

3. Zijn er al onderzoeksgegevens over de effectiviteit van de 360 gradenfeedback?

‘Er is enig onderzoeksmateriaal. Maar, dat zit meer in de richting van dat het een goed idee is het in te voeren. Zoveel organisaties hebben het (nog) niet ingevoerd. Het is zeker iets om over na te denken.’

4. Hoe ga je om met Agile werkende DevOps teams in de IT die gebruik maken van 360 feedback en verbeter je toch het beoordelingsgesprek? En hoe zorg je ervoor dat je beloningssystematiek daarna niet (weer) op de schop moet?

‘In dat geval zou ik zeggen dat die 360 gradenfeedback de beoordeling kan vervangen.’

Meer vragen en antwoorden over teambeoordeling vind je hier >>>

Over Ferry Koster

Ferry Koster

Ferry Koster is professor Innovatieve Samenwerkingsverbanden bij TIAS School for Business en Society (Van Spaendonck Chair). Hij houdt zich bezig met het onderzoeken van de relatie tussen samenwerking en ondernemerschap. Daarbij richt hij zich op onderzoeksvragen als: hoe nieuwe vormen van samenwerking ontstaan en wat de gevolgen daarvan zijn voor organisatieprestaties. Ook is Koster universitair hoofddocent Arbeid, Organisatie en Management bij de afdeling Bestuurskunde en Sociologie van Erasmus Universiteit Rotterdam. Koster doet onderzoek en publiceert regelmatig in internationale tijdschriften.

XpertHR College terugkijken

Het live XpertHR College vond plaats op 11 januari 2018. Terugkijken kan nog steeds. Door op onderstaande button kun u zich aanmelden. Vervolgens ontvang u een link waarmee u het XpertHR College kunt terugkijken.
Let op: tijdens het webinar nodigt Ferry u uit om vragen te stellen. Dat is niet meer mogelijk als u terugkijkt.

Meld u direct aan voor het XpertHR College
Lees meer over:

Over Auteur

Marloes Oelen is contentcoördinator van XpertHR. Met haar journalistieke blik zorgt zij ervoor dat jij helemaal niks mist.