Straffen motiveert veel beter dan belonen

5

De afgelopen jaren zijn er heel wat onderzoeken verricht naar de effecten van beloning en straf op de motivatie van mensen. In recent onderzoek wordt geconcludeerd dat straffen motiverender werkt dan belonen.

Psycholoog Dr Jeremy Dean beschrijft een onderzoek waarvan de resultaten gepubliceerd zijn in het wetenschappelijke tijdschrift Cognition.

Het blijkt dat ‘de stok’ effectiever is dan ‘de wortel’. Er is slechts een milde straf nodig om mensen hun gedrag te laten aanpassen.

De wetenschappers Dr Jan Kubanek en Professor Richard A. Abrams vergelijken in een studie de effecten van straffen en belonen en concluderen dat straffen twee tot drie keer beter werkt. Dr Jan Kubanek legt uit: “…negatieve feedback kan effectiever zijn dan positieve feedback bij het aanpassen van gedrag. Onze studie toont aan dat deze feedback niet al te heftig hoeft te zijn, omdat het erop lijkt dat we de neiging hebben hetzelfde te reageren op welke hoeveelheid negatieve feedback ook. Een en ander is vanuit evolutionair oogpunt te verklaren. Mensen proberen straffen of gevaarlijke situaties te vermijden. Beloningen daarentegen hebben minder levensbedreigende gevolgen.”

Voor de studie moesten mensen taken vervullen waarvoor ze periodiek beloond of bestraft werden. Het waren slechts milde straffen en kleine beloningen van 5 tot 25 cent. De onderzoekers keken vervolgens naar de effecten van deze straffen en beloningen. Uiteraard werd gedrag gestimuleerd door een beloning. Echter, het motiverende effect was klein in vergelijking met het motiverende effect van straffen.

“Objectief gezien zou je denken dat het winnen van 25 cent hetzelfde effect heeft als het verliezen van 25 cent, maar dat is dus niet zo”, aldus Dr Kubanek.

Professor Richard A. Abrams voegt daar aan toe: “De vraag hoe straffen en beloningen het gedrag van mensen beïnvloeden is al 100 jaar onderwerp van onderzoek. De moeilijkheid zit ‘m in het feit dat het niet makkelijk is taken te ontwerpen om die vraag te beantwoorden. Wij gebruikten een simpele aanpak die aantoont dat er grote verschillen zijn in reactie op straffen en belonen.”

Dr Jeremy Dean waarschuwt wel dat in dit onderzoek niet is meegenomen wat de effecten zijn – bijvoorbeeld het feit dat medewerkers je zullen haten – van continue negatieve feedback.

Toch is het volgens hem goed om in gedachten te houden dat negatieve feedback, mits op juiste wijze gebruikt, een krachtige werking heeft.

Bron: PsyBlog

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

5 reacties

 1. Loek Nederstigt op

  Wat zeker ook een rol speelt is of de negatieve feedback in de perceptie van de ontvanger terecht is. Dat maakt het gemakkelijker te accepteren en (aan jezelf) beterschap te beloven. Onterechte negatieve feedback leidt tot frustratie i.p.v. motivatie.

 2. Miranda Salmans op

  Hoe zit het met positieve feedback in combinatie met tips of wat nog beter kan? 

 3. Willem Kramer op

  Interessant artikel. Een terechte opmerking van de onderzoeker is dat de effecten niet zijn meegenomen in het onderzoek zoals bijvoorbeeld ‘hoeveel de medewerkers je haten’. In het verlengde hiervan is het interessant om te weten of de waargenomen motivatie resulteert in het louter ontlopen van straf ofwel resulteert in extra prestaties. Het verbaast mij niets als dit laatste niet aan de orde zouden blijken te zijn.

 4. Dirk de Wit op

  Wat me opvalt is dat er gerekend is met geldelijke beloning en straf. Zeker betalen vinden mensen erg vervelend (imho). Ik vraag me af wat er gebeurt als er bijvoorbeeld met compliment/reprimande wordt gewerkt: dat leg ik makkelijker naast mij neer.

  Voordat ik met deze kennis aan de slag zou gaan, zou ik eerst meer willen weten over dit onderwerp: de aandachtswaarde is hoog, maar of het nu al genoeg informatie oplevert om serieus in te kunnen zetten, betwijfel ik.

 5. Stien Huisman op

  Straffen betekent dat er sprake is van schuld en schuldgevoel. Heel erg calvinistisch. Dat zijn overtuigingen die ons worden aangepraat en waarover we blijkbaar zelf niet meer nadenken. Waarvoor en waarom zou iemand straf moeten krijgen. Daarmee wordt aangegeven dat ‘fouten’ maken niet mag of niet hoort. Hoe zouden we dan kunnen leren? Met straf en een aangepraat schuldgevoel wordt een angstcultuur gecreëerd. De werkgever wil daarmee macht uitoefenen over de werknemer(s). Gaan we voor gelijkwaardigheid of ongelijkwaardigheid? Bestaat de organisatie niet dankzij de werknemers? Wanneer de werknemers stoppen met hun werkzaamheden, heeft dat onmiddellijk gevolgen voor de organisatie. Helaas beseffen veel werknemers niet dat zij hun macht weggeven in plaats van deze bij zichzelf te houden. Denk eens met je hart in plaats van met je verstand en kijk eens met de ogen van je hart, die zien namelijk veel meer.
  Tip: laat alles uit liefde gebeuren, dan is er geen plaats voor straf en met liefde is straf overbodig en misplaatst. Dan is alles ok! Laten de grote ego’s die meestal in de top van de organisatie zitten daar maar eens over nadenken. Laten we elkaar respecteren in plaats van betuttelen!