Helft van de organisaties heeft geen beoordelingscyclus

0

Lang niet alle organisaties werken met een beoordelingscyclus, zo blijkt uit een enquête van XpertHR Actueel. De helft van de HR professionals geeft aan geen beoordelingscyclus te hebben.

In de enquête zijn ruim 1200 HR professionals bevraagd over de beoordelingscyclus. Op de vraag ‘heeft uw organisatie een beoordelingscyclus’ antwoordt 54 procent nee. 46 procent van de ondervraagden werkt wel met een beoordelingscyclus.

Diverse experts deelden afgelopen tijd hun kennis over beoordelen op XpertHR Actueel. Zo ook Ferry Koster, bijzonder hoogleraar innovatieve samenwerking die al sinds 2015 onderzoek doet naar innovatief personeelsbeleid. Hij ziet dat het met name in kleine en middelgrote organisaties vaak al ‘innovatief’ wordt gevonden als er een personeelsbeleid is. ‘Daar is weinig behoefte, of geen mogelijkheid om een formeel beleid te voeren. Leidinggevenden houden in de gaten of hun mensen een goede bijdrage blijven leveren, maar ze voeren geen beoordelingsgesprekken. Dat gaat prima’, zegt Koster.

Geen wetenschappelijk bewijs

Zowel Koster als collega-hoogleraar Paul Boselie geven aan dat het nut van het beoordelingsgesprek niet wetenschappelijk is bewezen. Koster: ‘Beoordelingsgesprekken zijn vaak een stok achter de deur om leidinggevenden en medewerkers de balans te laten opmaken. Voor een groot deel hebben ze symbolische waarde. Maar daar hoef je geen ingewikkeld systeem voor op te tuigen. Veel organisaties kunnen ook wel zonder.’

Disfunctionerende medewerker

Toch is de beoordelingscyclus weldegelijk belangrijk met het oog op disfunctionerende medewerkers, stelt arbeidsrechtjurist en XpertHR auteur Edith van Schie. In de whitepaper ‘De arbeidsrechtelijke gevaren van het nieuwe beoordelen’ schrijft ze: ‘Als een werkgever de arbeidsovereenkomst van een werknemer wil beëindigen – of andere arbeidsrechtelijke sancties wil toepassen – op grond van disfunctioneren, verwijtbaar handelen of nalaten of een verstoorde arbeidsverhouding, dan moet hij een personeelsdossier kunnen overleggen waaruit dat disfunctioneren, verwijtbaar handelen of nalaten of de verstoorde arbeidsverhouding blijkt. De beoordelingen over voorgaande dienstjaren waarin deze zaken aan de orde zijn geweest zijn daarbij belangrijk.’

Bekijk de volledige whitepaper van Edith van Schie >>>

  • De traditionele beoordelingscyclus ligt onder vuur. Steeds meer organisaties willen de jaarlijkse beoordelingsgesprekken afschaffen of aanpassen. Welke nieuwe vormen van beoordelen zijn er en waar moet je op letten? XpertHR Actueel gidst u door alle ins en outs rondom het beoordelen.
    Bekijk alle artikelen in het dossier Beoordelen >>>
Lees meer over:

Over Auteur

Marloes Oelen is contentcoördinator van XpertHR. Met haar journalistieke blik zorgt zij ervoor dat jij helemaal niks mist.