StellingGeef medewerkers liever vertrouwen zodat ze beter presteren

0

Steeds meer organisaties stappen af van het jaarlijkse functioneringsgesprek en gebruiken nieuwe vormen van beoordelen. De stelling luidt: Geef medewerkers liever vertrouwen en verantwoordelijkheid zodat ze beter presteren.

Wat vindt u?

‘Als je de juiste mensen hebt, is vertrouwen logisch’

Wim den Dekker

Wim den Dekker is hoofd HR Benelux van Lloyd’s Register.

EENS met de stelling

‘Je kunt vertrouwen en verantwoordelijkheid alleen geven als mensen het aankunnen. Maar als dat kan, ben ik een groot voorstander van forward control in plaats van backward control. Juist voor HR is het een belangrijk onderwerp: wij helpen leidinggevenden om de juiste medewerkers aan te nemen, met de beste match voor de functie. Vervolgens kijken we naar wat die medewerker nodig heeft om de functie goed uit te kunnen oefenen. De logische vervolgstap (als je de juiste mens ook nog eens goed in staat stelt) is dat je mensen vertrouwt dat ze de beste keuzes zullen maken.
Natuurlijk heb je een beoordelingssysteem nodig, maar om mensen te motiveren kun je beter regelmatig je vertrouwen en waardering uitspreken, dan zeggen dat er over een half jaar weer een functioneringsgesprek is.’

‘Niet in plaats van, maar en-en.’

Edith van Schie

Edith van Schie schrijft en adviseert bedrijven over arbeidsrecht. Als auteur van XpertHR.nl schrijft ze over juridische zaken.

EENS met de stelling

‘Niet liever vertrouwen en verantwoordelijkheid, maar óók. Want als iemand niet functioneert, moet je hem er gewoon op aanspreken. Hoe naïef zou het zijn als iemand niet functioneert, en je hem er niet op aanspreekt omdat je ‘liever vanuit vertrouwen en verantwoordelijkheid wilt handelen’? Niet in plaats van, maar en-en. Uiteindelijk wil je alle medewerkers gelijk behandelen in je organisatie. Dus moet je met iedereen een beoordelingsgesprek voeren, en moet je iedereen enige mate van vertrouwen en verantwoordelijkheid geven. Maar je moet wel degelijk accentverschillen leggen, want mensen zijn gewoon niet gelijk. Hoogopgeleiden zijn vaker intrinsiek gemotiveerd om bepaalde doelen te halen waardoor een beoordelingsgesprek eerder een formaliteit is. Terwijl het bij laagopgeleiden een heel goed instrument kan zijn om de vinger aan de pols te houden.’

‘Als je professionals aantrekt, moet je ook bereid zijn om ze de vrijheid te geven.’

Niels Albers

Niels Albers is Hoofd HRM bij de MBO Raad.

EENS met de stelling

‘Vertrouwen en verantwoordelijkheid werken inderdaad eindeloos veel beter. Om een simpel voorbeeld te geven: stel dat een medewerker een declaratie indient, laat je er dan drie mensen akkoord voor geven, of vertrouw je er (tot een bepaald bedrag) gewoon op dat mensen eerlijk zijn?
Zo proberen wij ook steeds meer te werken. Werd voorheen een notitie geschreven voor het ministerie, dan moest de directeur daar altijd een definitief akkoord aan geven. Tegenwoordig zeggen we: we gaan ervan uit dat we competente mensen in dienst hebben die heel goed zelf een stuk kunnen schrijven. En je laat het alleen even lezen door mensen van jouw eigen afdeling. Als je professionals aantrekt, moet je ook bereid zijn om ze de vrijheid te geven. Dit is niet altijd een makkelijk proces, we zijn nog niet altijd even consequent hierin, maar het gaat wel steeds beter.’

  • De traditionele beoordelingscyclus ligt onder vuur. Steeds meer organisaties willen de jaarlijkse beoordelingsgesprekken afschaffen of aanpassen. Welke nieuwe vormen van beoordelen zijn er en waar moet je op letten? XpertHR Actueel gidst u door alle ins en outs rondom het beoordelen.
    Bekijk alle artikelen in het dossier Beoordelen >>>
Lees meer over:

Over Auteur

Basti Baroncini schrijft met liefde over alle onderwerpen binnen het HR-vakgebied, maar zijn hart gaat pas écht sneller kloppen wanneer het gaat om strategie en om mensen. Sociale innovatie, duurzame inzetbaarheid, ontwikkeling & onderwijs, verandertrajecten, draagvlak, communicatie en leiderschap zijn voorbeelden van onderwerpen waar hij graag over schrijft.