Checklist voor voorbereiding functioneringsgesprek

3

Een functioneringsgesprek is een gesprek tussen werkgever en werknemer over de werkervaringen van de werknemer. Doel is het functioneren van de werknemer te bespreken en problemen op te lossen die daarmee verband houden. Deze checklist functioneringsgesprek kan helpen bij de voorbereiding.

Uitgangspunten

 • Een functioneringsgesprek is geen beoordelingsgesprek.
 • De leidinggevende heeft een passieve en adviserende rol.
 • Een functioneringsgesprek is open en tweezijdig.
 • Vermijd een bedreigende sfeer, creëer zo min mogelijk machtsafstand.
 • Laat de medewerker zijn eigen knelpunten naar voren brengen.
 • Geef kritiek rustig en overwogen.

Onderdelen gesprek

Het functioneringsgesprek bestaat uit de volgende onderdelen:

 1. Inbreng vanuit de medewerker Laat de medewerker aan het woord, stel open vragen, vraag door over zaken die onduidelijk zijn, vat regelmatig samen, ga gevoelens niet uit de weg.
 2. Gesprek vanuit de leidinggevende Geef commentaar, maar spreek ook positieve waardering uit. Spreek duidelijke taal, bekritiseer bepaald gedrag maar niet de persoonlijkheid van de werknemer. Vraag de medewerker om zijn visie.
 3. Bespreking van door de medewerker ingebrachte punten Het werkelijke probleem moet boven tafel komen: vraag door. Laat de medewerker zelf met oplossingen komen.
 4. Bespreking van de door het hoofd ingebrachte punten Stel van te voren vast wat het probleem is dat u wilt bespreken en wat u wilt bereiken. Zorg dat u samen met de medewerker tot een oplossing komt.
 5. Afronding Maak concrete afspraken

Vragen

 1. Heb je plezier in je werk?
 2. Heb je het naar je zin in ons bedrijf?
 3. Worden je capaciteiten en kwaliteiten volgens jou goed benut?
 4. Vind je de samenwerking met je collega’ s prettig?
 5. Is de organisatie en planning van het werk goed geregeld?
 6. Word je goed geïnformeerd over beslissingen die direct met je werk te maken hebben?
 7. Word je goed geïnformeerd over beslissingen in het bedrijfsbeleid?
 8. Wordt er voldoende naar je geluisterd?
 9. Is de beloning naar tevredenheid?
 10. Zijn de arbeidsomstandigheden naar wens?
 11. Is de leiding die je krijgt naar wens?
 12. Heb je interesse in het volgen van opleidingen?
Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

3 reacties

 1. Arjan Bakker op

  Leuk om te mee te krijgen dat we open vragen moeten stellen. Echter zie ik bij de vraag suggestisch alleen maar gesloten vragen. Daarbij geven deze vragen de gelegenheid aan de werknemer om probleemstellingen aan de omgeving te verwijten. bv: Een medewerker presteert onder het gemiddelde en conflicteert soms met collega’s. Als je als leidinggevende dit soort vragen stelt, zal een medewerker nooit kritisch in de spiegel kijken. Een ultime vraag die mij altijd goed heeft geholpen is: “Wat ga jij eraan doen om deze situatie te verbeteren” Deze checklist is wel een opening voor een gesprek maar ik wil als manager verder geholpen worden om om te gaan met weerstand en het maken van afspraken. Toepassing dus. Wellicht een mooie vervolg op deze lijst!

 2. Scherp gezien van je Arjan. Ik heb binnenkort mijn functioneringsgesprek en zat wat te google ter verbereiding. Hier heb ik wat aan!