‘Beoordelingsgesprek verspilling van tijd en geld’

0

Beoordelingsgesprekken zijn een verspilling van tijd en geld. De jaarlijkse evaluaties van werknemers door managers zijn demotiverend en hebben geen positief effect op de prestatie. Dat stelt docent Human Resources Management Kilian Wawoe van de Vrije Universiteit Amsterdam.

Docent HRM Kilian Wawoe (foto: ANP)

Wawoe deed zeven jaar onderzoek onder honderden HR professionals. Daaruit blijkt dat zij beoordelingsgesprekken een verspilling van tijd en geld vinden. Medewerkers hebben het gevoel dat beoordelingen niet eerlijk tot stand komen, en dat gevoel is terecht. Het blijkt dat de beoordelingsscore die medewerkers krijgen maar voor een klein deel terug te voeren is op de prestatie. ‘Daarnaast spelen andere factoren een rol die niets te maken hebben met prestatie. Zo worden mannen beter beoordeeld dan vrouwen, niet omdat ze beter zijn, maar omdat ze meer hun mening geven en managers geen zin hebben in een conflict’, zegt Wawoe.

Hoge kosten en frustraties

In het persbericht dat de Vrije Universiteit (VU) uitstuurde, maakt de docent HRM een snelle rekensom. In Nederland werken 8,6 miljoen mensen. Als werknemer en leidinggevende beide vier uur per jaar kwijt zijn aan het beoordelingsgesprek, kost dit een kleine 70 miljoen uur op jaarbasis. ‘Dat levert vooral frustratie op’, zegt Wawoe. ‘Uit Amerikaans onderzoek was al bekend dat het merendeel van de (personeels-)managers niet denken dat het beoordelingsgesprek leidt tot betere prestaties en tevredenheid van medewerkers, in Nederland is dat niet anders.’

Doorlopende coaching

Wawoe keek daarom naar bedrijven die het anders doen. Wat hem in deze organisaties opviel is dat teams die op topniveau presteren allemaal werken met doorlopende coaching. Wawoe: ‘De beste teams worden ook nooit beoordeeld met een uitgebreide beoordelingsschaal, maar hoogstens met ‘geschikt’ en ‘ongeschikt’. Op je rijbewijs staat ook niet hoe goed je kunt rijden: het voldoet of het voldoet niet. Als je vervolgens een betere chauffeur wil worden, moet je gecoacht worden op basis van je rijgedrag.’

De onderzoeksresultaten van Wawoe kwamen ook ter sprake tijdens het laatste HR Journaal van dit jaar. Tijdens de uitzending reageerden 118 HR-professionals op de vraag ‘Wat vindt u van beoordelingsgesprekken’. 61 procent van de stemmers gaf aan de beoordelingsgesprekken wel degelijk zinvol te vinden. 39 procent vindt het net als Wawoe een verspilling van tijd en geld.

  • De traditionele beoordelingscyclus ligt onder vuur. Steeds meer organisaties willen de jaarlijkse beoordelingsgesprekken afschaffen of aanpassen. Welke nieuwe vormen van beoordelen zijn er en waar moet je op letten? XpertHR Actueel gidst u door alle ins en outs rondom het beoordelen.
    Bekijk alle artikelen in het dossier Beoordelen >>>

Bron: VU , HR Journaal

Lees meer over:

Over Auteur

Marloes Oelen is contentcoördinator van XpertHR. Met haar journalistieke blik zorgt zij ervoor dat jij helemaal niks mist.