StellingBeoordelingsgesprek is onmisbaar om disfunctionerende medewerkers te ontslaan.

0

Steeds meer organisaties stappen af van het jaarlijkse functioneringsgesprek en gebruiken nieuwe vormen van beoordelen. De stelling luidt: het beoordelingsgesprek is onmisbaar om disfunctionerende medewerkers te ontslaan.

Wat vindt u?

‘Het is de hoeksteen van een disfunctioneringsszaak’

Edith van Schie

Edith van Schie schrijft en adviseert bedrijven over arbeidsrecht. Als auteur van XpertHR.nl schrijft ze over juridische zaken.

EENS met de stelling

‘Het beoordelingsgesprek is inderdaad onmisbaar om disfunctionerende medewerkers te ontslaan. Je hoeft eigenlijk alleen maar naar rechterlijke uitspraken te kijken over disfunctioneren om dit te zien. Heel veel zaken worden door de rechter afgewezen. De rechter stuurt ze naar huis met de opmerking: ik wil best geloven dat er geen ideale situatie is maar ik zie niks op papier staan, dus gebeurt er niks. Verslaggeving van gesprekken is dus gewoon enorm belangrijk.
Disfunctioneren gebeurt niet van de een op de andere dag. Er is dus vaak al veel langer wat aan de hand. Een rechter zal altijd kijken of je regelmatig de vinger aan de pols hebt gehouden, of je iemand verteld hebt dat-ie niet functioneert, én of je hulp hebt aangeboden om iemand wél te laten functioneren. Pas als je deze stappen hebt doorlopen, wil een rechter meegaan in een ontslagzaak. En vastlegging daarvan is essentieel. Alleen in hoogst uitzonderlijke gevallen kun je iemand ontslaan zonder beoordelingsgesprek, maar dan moet je op een andere manier kunnen bewijzen dat je eerdergenoemde stappen hebt doorlopen.’

‘Absoluut niet het enige deel’

Wim den Dekker

Wim den Dekker is hoofd HR Benelux van Lloyd’s Register.

ONEENS met de stelling

‘De stelling lijkt te suggereren dat alleen een beoordelingsgesprek voldoende is om iemand te kunnen ontslaan. En dat is niet zo, want een beoordelingsgesprek an sich zegt helemaal niks over het kunnen ontslaan van iemand. Dat kan namelijk ook zonder gesprek. Natuurlijk is dossieropbouw wel onmisbaar.
Ervan uitgaande dat er een normale cyclus is, dan zeg je tegen iemand dat-ie niet naar behoren functioneert, geef je ‘m de ruimte voor weerwoord, en stel je een traject voor waarin-ie z’n functioneren kan verbeteren. Eén enkel gesprek is volstrekt onvoldoende om iemand op die route te krijgen, daar is echt wel wat meer voor nodig. Het ondersteunt weliswaar, maar het is absoluut niet het enige deel daarin.’

Niels Albers

‘Openheid is pas écht belangrijk’

Niels Albers is Hoofd HRM bij de MBO Raad.

EENS met de stelling

‘Vanzelfsprekend is goede dossiervorming onmisbaar. Maar als er iets niet goed gaat, moet je natuurlijk niet wachten tot er een gesprek in de planning zit. Ik geloof veel meer in preventief en proactief: enerzijds niet wachten tot er problemen gesignaleerd worden, en anderzijds niet wachten tot er een signaal van buiten komt.
Op veel plekken wordt het werkelijke gesprek vermeden wanneer iemand disfunctioneert. De hete aardappel wordt doorgeschoven omdat we bang zijn om eerlijk te zijn. Uiteindelijk leidt dat tot onhoudbare situaties, die niet nodig waren als er eerder aan de bel was getrokken. Ik geloof dus veel meer dat openheid noodzakelijk is om ontslag te voorkomen.’

  • De traditionele beoordelingscyclus ligt onder vuur. Steeds meer organisaties willen de jaarlijkse beoordelingsgesprekken afschaffen of aanpassen. Welke nieuwe vormen van beoordelen zijn er en waar moet je op letten? XpertHR Actueel gidst u door alle ins en outs rondom het beoordelen.
    Bekijk alle artikelen in het dossier Beoordelen >>>
Lees meer over:

Over Auteur

Basti Baroncini schrijft met liefde over alle onderwerpen binnen het HR-vakgebied, maar zijn hart gaat pas écht sneller kloppen wanneer het gaat om strategie en om mensen. Sociale innovatie, duurzame inzetbaarheid, ontwikkeling & onderwijs, verandertrajecten, draagvlak, communicatie en leiderschap zijn voorbeelden van onderwerpen waar hij graag over schrijft.